Z české továrny do celého světa. Žiju si svůj sen, říká v podcastu Za hranicí dobrovolník Dominik Argan

V podcastu Za hranicí jsme si povídali s Dominikem o tom, jak mu zahraniční výměny mládeže a dobrovolnictví změnily život.

Je to skutečně až skoro pohádkový příběh. Dominik ještě v roce 2019 pracoval na dvanáctihodinových směnách v továrně vyrábějící plastové díly do automobilů v Hranicích na Moravě a nedalo se říct, že by se jeho život ubíral podle jeho představ. Cítil, že ho to táhne do světa. Zlomem pro něj bylo setkání s kamarádkou Veronikou v místní kavárně, kterou neviděl takřka dvanáct let. Ta mu řekla, že na Erasmus+ do zahraničí může vyjet i jako pracující středoškolák a nabídla mu účast na projektu výměny mládeže na Kanárských ostrovech.

Dominik Argan

„Zprvu jsem byl skeptický, nevěřil jsem, že by to bylo až tak snadné, musel v tom být přeci nějaký háček,“ vzpomínal s úsměvem Dominik v novém díle podcastu Za hranicí. Nakonec se po určitém váhání přihlásil a desetidenní zahraniční zkušenost mu změnila život. Od té doby se zúčastnil několika dalších projektů v rámci programu Erasmus+ a nyní je na desítiměsíčním dobrovolnickém pobytu v Řecku tentokrát s programem Evropský sbor solidarity. „V komunitě Hopeland si žiju vlastně svůj sen. Vždycky jsem chtěl žít někde, kde se koukám večer na hory, západ slunce a tohle dneska zažívám každý den,“ říká Dominik. Na další španělský projekt výměny mládeže mezitím odjel už v roli tzv. group leadera, což je vedoucí skupiny, který předává své zkušenosti nováčkům a podílí se na koordinaci celého pobytu.

Co všechno mu zahraniční pobyty a pomoc druhým do života přinesly a jak ho změnily? Jaké jsou jeho budoucí plány? A jak těžké bylo opustit svůj zaběhnutý život v České republice? To se dozvíte v novém díle našeho podcastu Za hranicí, který si můžete poslechnout na podcastových aplikacích. Poslechněte si také epizody podcastu Projektor o úspěšných projektech mezinárodního vzdělávání z podcastové rodiny DZS on AIR.