Festival mezinárodního vzdělávání Příští stanice svět objel vlakem celou republiku

Nový Erasmus+ a Evropský sbor solidarity byl slavnostně zahájen pětidenním festivalem plným přednášek, besed, koncertů a diskuzí.

Dům zahraniční spolupráce (DZS) minulý týden symbolicky zahájil nové programové období (2021–2021) evropských vzdělávacích programů Erasmus+ a Evropský sbor solidarity akcí, která v pěti českých městech veřejnosti představila možnosti zahraničních studijních výjezdů a stáží. Návštěvníci v Praze, Plzni, Liberci, Olomouci a v Brně se mohli ve dvou speciálně upravených vagónech festivalového vlaku zúčastnit diskuzí s absolventy programů a poslechnout si neformálně pojaté přednášky. Další program pak probíhal v blízkosti vlaku na hlavní stage, účastníci se mohli zapojit do tematicky zaměřené soutěže a večer navštívit koncerty známých muzikantů. Festivalem návštěvníky provázelo moderátorské duo Johan Mádr a Ondřej Havel. Do Příští stanice svět si v každém městě našly cestu stovky návštěvníků.

Příští stanice svět

„Snažili jsme se dostat informace o nových programech k co nejširšímu publiku. Napadlo nás proto upravit vlakové vagóny na přednáškové sály a vyrazit do celé republiky. Navíc volba vlaku je více než symbolická. Priority obou programů kladou velký důraz na ekologičtější způsob dopravy na zahraniční výjezdy, a právě vlak je jedním z těch šetrnějších dopravních prostředků,“ vysvětlila Lucie Durcová, vedoucí marketingového a komunikačního oddělení DZS.

„Šel jsem náhodou kolem, zaujala mě dobrá hudba, tak jsem nakoukl. Velmi mě překvapilo, že Erasmus+ není jen pro studenty, jak jsem se dozvěděl na přednášce ve vlaku,“ řekl Matěj, jeden z návštěvníků v Praze. Vedle praktických přednášek, jako například té, kde zástupci Erasmus student Network Czech Republic dávali posluchačům tipy, jak si v zahraničí najít přátele, nabídnul vlak i odlehčenější program. „Vyprodáno“ (řečeno s nadsázkou, jelikož akce byla pro registrované zdarma) bylo pokaždé na večerní talkshow známého podcastového dua Buchty z rádia Wave Zuzany Fuksové a Ivany Veselkové. Jejich hosté, absolventi Erasmu+, se museli mít na pozoru před jejich nelítostnými, ale vtipnými dotazy. Odlišný pohled na zahraniční výjezd nabídl blok Schock(ing), kde zahraniční studenti popisovali, co je překvapilo na studiu a životě v České republice.

Příští stanice svět
Ondřej Havel a Johan Mádr s Barborou Polákovou na hlavní stage.

Na Hlavní stage pak vystoupili se svým slam poetry Tukan a Anatol Svahilec, do talkshow Za hranicí očima slavných si moderátoři Mádr a Havel v každém městě pozvali známé osobnosti, kteří hovořili o svých zážitcích ze zahraničního studia nebo stáže jako například koreanistka Nina Špitálníková, designérka Anna Marešová nebo zpěvák Thom Artway. Na večerní koncerty posluchače naladila bubenická show v podání Grove Army. Večer vyvrcholil vždy dvěma koncerty kapel a muzikantů napříč žánry a styly – ať už to byli třeba kytaroví Please the Trees v Praze, taneční show Bena Cristovao v Plzni a Kláry Vytiskové v Liberci, psychedeličtí Bert & Friends v Olomouci nebo rozjetý orchestr The Tap Tap v Brně.