Besedy, workshopy, sport i hudba. Tak probíhala letošní Příští stanice svět

Ve čtvrtek 22. června jsme oslavili již třetí ročník Příští stanice svět, tentokrát s podtitulem Den mezinárodního vzdělávání.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec
Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Třetí ročník Příští stanice svět, který se konal v místnostech a vnitrobloku Domu zahraniční spolupráce od 10 do 18 hodin, je za námi. Co vše jste mohli vidět a zažít během této přehlídky o možnostech mezinárodního vzdělávání?

Program, který byl pro všechny po celý den zdarma, byl bohatý - zájemci o workshopy, besedy a diskuse se se mohli zúčastnit deseti bloků na témata jako studium v zahraničí, dobrovolnictví, solidární projekty, ekologie, dezinformace či DiscoverEU v místnostech pojmenovaných již tradičně EVROPA a SVĚT. Místnost VESMÍR nabízela možnost příležitost vyzkoušet si seskok padákem, jízdu v rychlovlaku či objevovat nové metropole ve virtuální realitě. Ve vnitrobloku na zájemce čekal infostánek spolu s informačními stoly, kde se mohli dozvědět vše o tom, jak se do mezinárodního vzdělávání zapojit, ale i jak si zasoutěžit o ceny. Oddechovou součástí dění na vnitrobloku bylo airbrush tetování, programování vlastního robota, fotostěna či cyklofreshbar, kde byla možnost si vlastními silami jízdou na kole umíchat smoothie.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec
Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Na hlavní stage celým odpoledním programem provázel známý moderátor Jakub Ouvín, který jej i zahájil spolu s úvodním slovem od Šimona Pressera, vedoucího sekce mládeže a sportu DZS. Na to navázala sportovní výzva s programem Erasmus Sport testující stabilitu těla i nervů statečných účastníků. Dozvěděli jsme se i více o životě českých krajanů v rumunském Banátu od zdejší učitelky češtiny Kláry Jíchové pomocí názorné ukázky oblékání tradičního kroje.

V druhé části programu pak zaplněný vnitroblok ožil hudbou. Nejprve nás rozhýbala interaktivní bubenická show hudebního dua Matěje Diviše & Antonína Procházky. Tukan a Anatol Svahilec, mistři slam poetry, svými inspirativními texty pobavili i rozvášnili. Jakub Ouvín pak vyzpovídal Lenku Kosmatovou (Chica Checa) o jejích zkušenostech s programem Erasmus+ i cestováním po celém světě. Vše vyvrcholilo koncertem multiinstrumentální rakouské hudebnice Marley Wildthing. Program v celé šíři včetně seznamu všech účinkujících v jednotlivých blocích naleznete na stránkách. Děkujeme všem, kteří se zúčastnili třetího ročníku akce, a budeme se těšit zase příště.

Inspirujte se dalšími fotkami z průběhu akce v galerii: