Byl to nejlepší rok mého života. Seznamte se s Ambasadory DZS

Dům zahraniční spolupráce představuje ambasadory. Budou sdílet svoji zkušenost se zájemci o zahraniční výjezdy a projekty.

Ambasadoři DZS je nová aktivita Domu zahraniční spolupráce (DZS), která zájemcům o zahraniční studijní pobyty a stáže poskytne informace doslova z první ruky – tedy od samotných účastníků programů. Vlastní zkušenost se zahraniční stáží nebo studijním pobytem totiž dokáže často realitu účasti v programech mezinárodního vzdělávání či spolupráce přiblížit mnohem lépe, než informace obsažené ve výzvách a v brožurách.

Ambasadoři DZS je aktivita, kterou jsme spustili v loňském roce. Naší snahou je navázat dlouhodobou spolupráci s absolventy mezinárodních programů a s jejich pomocí inspirovat k zahraničním výjezdům a projektům ty, kteří teprve váhají, jestli vyrazit na zkušenou do zahraničí a informovat další, kteří o těchto možnostech ještě nevědí,“ vysvětlila Lucie Durcová, vedoucí informačního a komunikačního oddělení DZS.

Nynější Ambasadorka DZS Markéta Čapková s dalšími dobrovolníky v Gruzii
Nynější Ambasadorka DZS Markéta Čapková s dalšími dobrovolníky v Gruzii

Od začátku roku, i přes současné podmínky, probíhá několik aktivit pro vybrané ambasadory, jako jsou online workshopy nebo sdílení zkušeností na online seminářích. Setkávat se s nimi budete moci na sociálních sítích, během tiskových konferencí, na veletrzích nebo akcích v regionech. Do budoucna plánujeme vytvořit Klub Ambasadorů, díky kterému se budou moci absolventi setkávat, účastnit se akcí, školení a být také mediálními tvářemi Domu zahraniční spolupráce. Jako první cílovou skupinu jsme oslovili na podzim loňského roku účastníky dobrovolnických projektů, kteří vyjeli do zahraničí díky Evropskému sboru solidarity. Brzy se na řadu dostanou také účastníci dalších mezinárodních programů, jako jsou například programy bilaterální spolupráce (konkrétně AKTION Česká republika - Rakousko, Akademická informační agentura, CEEPUS a Fondy EHP). Pro více informací doporučujeme sledovat naše sociální sítě a sekci novinek na tomto webu.

Ambasadory jsme vybírali především podle příběhů, ale zohlednili jsme také cílovou destinaci nebo region, ze kterého dobrovolníci pocházejí. Čtyři finalisty, naše Ambasadory Evropského sboru solidarity, vám dnes představujeme.

  • Barbora Vrátná

Barbora Vrátná

Barbora vyrůstala ve Frýdku-Místku, odkud po střední škole odjela studovat vysokou školu do Prahy, aby se po studiích do rodného města vrátila zase zpět. Nyní pracuje jako redaktorka pro Ostravskou univerzitu, kde píše příběhy o jejích studentech, vyučujících a absolventech. Jako dobrovolnice odjela na rok do rakouské Montessori školy. Uprostřed tyrolských Alp získala nenahraditelné zkušenosti, naučila se německy a našla spoustu skvělých přátel. Především jí dobrovolnictví ukázalo nový životní směr. V roli ambasadora Evropského sboru solidarity chce svým příběhem a životní zkušeností inspirovat mladé lidi a motivovat je k dobrovolnickému výjezdu do zahraničí. Ona sama prožila v Rakousku nejlepší rok svého života.

  • Martin Mikl

Martin Mikl

Martin pochází z malé vesničky Domanín na Slovácku. Na jihovýchodě Moravy také absolvoval obor procesního inženýrství na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, nyní na studium plynule navázal a působí jako inženýr v Lipsku. V roli dobrovolníka poznal východní Turecko ve městě Ezrum, kde našel úplně odlišnou kulturu, pracoval na projektu, který mu dával smysl, posbíral spoustu zkušeností a získal nový životní rozhled. Evropský sbor solidarity je podle něj stejně důležitým programem, jakým je Erasmus+, ale na rozdíl od něj není u mladých Čechů tolik známý. A právě to chce jako jeho nový ambasador změnit.

  • Barbora Otáhalová

Barbora Otáhalová

Barbora pochází z Přerova. Po maturitě se rozhodla vyjet do Litvy jako dobrovolnice Evropského sboru solidarity, kde se věnovala výuce angličtiny na základní škole. Ještě před její dobrovolnou službou v Litvě absolvovala dva projekty Workaway – jeden v Norsku a druhý ve Španělsku.  Momentálně studuje prvním rokem předškolní pedagogiku na univerzitě ve Zlíně. Kromě toho pracuje jako učitelka ve školce a také jako lektorka angličtiny v jazykové škole. Ráda cestuje (pokud zrovna není lockdown), hraje na různé hudební nástroje a čte knihy. Jako ambasadorka by ráda pomohla ostatním mladým lidem, aby se nebáli vyjet do světa pomáhat a poznávat tak nejen své okolí, ale také sami sebe. 

  • Markéta Čapková

Markéta Čapková

Markéta je původem z Šumavy, studuje projektový management, miluje přírodu, cestování a sport. Do většiny věcí se podle svých slov vrhá po hlavě a bez váhání se zapojila také minulý rok do dobrovolnictví v Gruzii, které spojila se školní stáží. Gruzii si vybrala, protože chtěla poznat něco zcela nového a krok do neznáma brala jako velkou výzvu. Kromě spousty zážitků Markétě Kavkaz v mnohém otevřel oči a našla zde také neuvěřitelně silná přátelství. I když její dobrovolnická služba neproběhla kvůli koronavirové krizi tak, jak si představovala, nic by za tuto zkušenost nevyměnila a ráda by teď svoje zážitky sdílela s ostatními jako ambasadorka Evropského sboru solidarity.