Vaření českého piva ve Skotsku a život lektorky v indickém Dillí. Co o nás psala média?

Souhrn těch nejzajímavějších mediálních výstupů se stopou Domu zahraniční spolupráce v listopadu a prosinci.

Také poslední měsíce roku 2020, přinesly významné úspěchy projektů mezinárodního vzdělávání v programech, které Dům zahraniční spolupráce (DZS) spravuje. Letošní rok mezinárodní spolupráci příliš nepřál, ovšem o to více inspirující jsou příběhy lidí, kteří v současném světě mezinárodní výměnu realizují. Všimla si jich i tuzemská média. Přinášíme vám shrnutí těch nejzajímavějších mediálních výstupů věnujících se DZS za měsíce listopad a prosinec.

Představte si, že jedete s Erasmem+ na semestrální odbornou stáž do Skotska, uvaříte podle své vlastní receptury pivo a místní pivovar ho trvale zařadí do své pivní nabídky. Přesně to se podařilo žákovi SPŠ potravinářských technologií a SOŠ přírodovědné a veterinární Podskalská v Praze Ladislavu Gergelovi. Podle jeho receptury vaří pivo Vortex pivovar Windswept Brewing v Lossiemouthu dodnes. V článku Deníku se navíc dočtete o dalších českých žácích odborných řemesel a oborů, jako jsou cukráři, pekaři a ekologové, kteří už pravidelně jezdí na studijní pobyty do Itálie, Anglie nebo Irska.

Na druhé straně polokoule, v indické megalopoli Dillí, se během uplynulých měsíců psal také příběh s českou stopou. Umělkyně a lektorka českého jazyka Veronika Resslová vyučuje český jazyk tamější studenty na Dillíské univerzitě v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí. V rozhovoru pro kulturní čtrnáctideník A2 však mluvila především o svém projektu Pollution Diaries, který dokumentuje každodenní život v jednom z nejznečištěnějších míst na světě.

Pollution Diaries
Voda je vždy velmi špinavá. Pokaždé, když se koupu, svědí mě kůže. V řece je spousta rozbitých soch hinduistických bohyň. Vishal Sen, Yamuna river, 18. 5. 2019  | Zdroj: http://veronika-resslova.cz/pollution-diaries/

 „Většina studentů ignoruje odpadky, pach vody z kohoutku i potíže s dýcháním a ti méně informovaní si s tím ani nedají do souvislosti, že průměrný věk dožití v Dillí je šedesát let. Založila jsem tedy v aplikaci WhatsApp skupinu s tím, že když si studenti všimnou, jak je životní prostředí ovlivňuje, pošlou fotografii a doplní ji prostým sdělením,“ popisovala začátky iniciativy lektorka. V rozhovoru se dočtete také to, jak pandemie COVID-19 ovlivnila každodenní život v indické metropoli.

Dům zahraniční spolupráce před necelým týdnem udělil Cenu DZS 2020 v kategorii Study in the Czech Republic – zahraniční absolventi Emmanuelovi Selase Asamoah z Ghany.  Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně vystudoval doktorský obor Management a ekonomika na Fakultě managementu a ekonomiky a aktuálně působí na University of Professional Studies v Accře, kde se stal nejmladším vedoucím Katedry podnikového řízení.

Emanuel Salase Asamoah
Emmanuel Salase Asamoah | Foto: UTB

DZS ocenilo především jeho podporu více než stovky středoškolských studentů, kteří s jeho pomocí úspěšně nastoupili ke studiu na vysokých školách. „Když mi bylo dvanáct, moje maminka mi zemřela a otec se o mě a sourozence přestal starat. Studium tak pro mě bylo velmi náročné a musel jsem si přivydělávat doučováním, abych zaplatil školné na střední a vysoké škole,“ popisoval pro server ZLIN.CZ svoje nelehké studijní začátky Emmanuel Salase Asamoah.

Přejeme všem koordinátorům a účastníkům mezinárodních projektů vzdělávání a spolupráce úspěšný rok 2021 a hodně sil do další práce.