Stáž s Erasmem mě úplně změnila, říká Euroučeň Jiří Pavlík, který reprezentoval Česko na mezinárodním setkání k 35. výročí Erasmu

MB, DZS

Erasmus+

Jak probíhalo mezinárodní setkání očima českého vyslance? A jak vzpomíná na svůj výjezd? Přečtěte si celý rozhovor.

Jiří Pavlík absolvoval Střední školu technických oborů v Havířově, kde se vyučil automechanikem. Během studia se zapojil do programu Erasmus+ a vycestoval hned na dvě odborné stáže do zahraničí. V roce 2018 zamířil nejprve na dvoutýdenní pobyt do anglického Porthsmouthu a pak vyrazil na tři měsíce do Portugalska. Svoje zkušenosti a zážitky nyní sdílí v rámci evropské Sítě Euroučňů. Kromě toho byl Domem zahraniční spolupráce nominován, aby v Bruselu vystoupil na slavnostním setkání u příležitosti 35. výročí programu Erasmus.    

V září jste byl vyslán do Bruselu, abyste tam reprezentoval Českou republiku na setkání absolventů programu Erasmus u příležitosti jeho 35. výročí. Jak jste se o nominaci dozvěděl?   

Původně jsme dostal jako člen sítě Euroučňů pouze pozvánku na mezinárodní meeting Euroučňů do Prahy, který se konal hned po výročním setkání v Bruselu. Paní Jeřichová z Domu zahraniční spolupráce, která má Síť Euroučňů na starost, přišla s nápadem, že bych byl vhodným kandidátem na reprezentaci České republiky a českého Erasmu také v Bruselu. Neváhal jsem a hned jsem nabídku přijal. Pak už jsem dostával instrukce přímo od organizátorů z Bruselu. 

Měl jste před odjezdem nějaké obavy, třeba kvůli jazyku, jestli se domluvíte?  Byl jste před odjezdem nervózní? 

To ne, vůbec jsme se nebál. Angličtinu mám dobrou také kvůli mým dvěma stážím v zahraničí, které jsem absolvoval s Erasmem. Víceméně jsem rozuměl opravdu všemu. Ale nervózní jsem byl docela dost. Dostal jsem opravdu velký počet e-mailů k organizaci, tak jsme se bál, abych všechno zvládnul, jelikož jsem jel do Bruselu sám. Ale poradil jsem si a všechno dobře dopadlo. 

Jiří Pavlík
Jiří Pavlík

Jak to probíhalo na samotném setkání?  Měl jste možnost setkat se se zástupci Evropské komise?  

Setkal jsem se tam s eurokomisařkou pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariyou Gabriel, s viceprezidentem Evropské komise Margaritisem Schinassem, ale i se zakladateli Erasmu. Konference probíhala u kulatého stolu, každý měl svoji jmenovku, hlavní řečníci seděli v čele. Setkání probíhalo přímo v budově Evropské komise, takže to byl velký zážitek. 

Navštívil jste Brusel poprvé? Měl jste možnost vidět z města i něco dalšího?  

Ano, v Bruselu jsem před tím nikdy nebyl. Druhý den jsem měl možnost projít si celé město úplně sám. Šel jsem jen podle navigace v telefonu. Dost mě ohromily obrovské budovy a nádherné památky. 

Portugalsko se stalo mým druhým domovem 

Už jste zmínil, že za sebou máte dvě zahraniční stáže s programem Erasmus+. Kdybyste měl obě zkušenosti porovnat, v čem byl největší rozdíl?  

První stáž, která probíhala v roce 2018 v Anglii, trvala jen krátkou dobu, celkem dva týdny. Byl jsem tam na praxi v autodílně ve městě Portsmouth, což je asi jedna hodina jízdy od Londýna. Opravdu skvělé bylo hlavně to, že jsem si mohl procvičit angličtinu. Už od osmé třídy, kdy jsem zjistil, že mi angličtině docela jde, je tento jazyk moje hobby a chci se v něm i nadále zlepšovat. Samozřejmě jsem se tam seznámil s novými lidmi a zjistil, jak celý obor funguje také za hranicemi.  

Do Portugalska jste vyrazil už na tři měsíce. To musela být poměrně hodně odlišná zkušenost i po jazykové stránce… 

Ano přesně tak. Tato dlouhodobá stáž mě úplně změnila. Tam jsem si vyzkoušel, jaké to je žít samostatně. Z naší školy jsme tam byli pouze čtyři. Bydleli jsme v takových bytovkách, kde jsme měli prakticky vlastní byt a museli jsme se sami naučit základní činnosti, tedy praní oblečení, vaření a podobně. Byla to už jen z tohoto pohledu ohromná zkušenost.  

V servisu, kam jsem nastoupil, pracovali další tři lidé. Z nich jen šéf mluvil dobře anglicky. Druhý trošku uměl, třetí neuměl vůbec. Ten používal pouze překladač, ale i tak jsme se hodně sblížili a zjistili jsme, že máme společného koníčka, kterým je ježdění na BMX kole. Bylo zajímavé, že po třech měsících, které jsme spolu strávili, se můj kolega docela slušně anglicky rozpovídal a naučil.  

Z profesního hlediska jsem se také hodně naučil. Měli jsme skvělý kolektiv a potkal jsem tam spousta dalších studentů z Erasmu. Hodně jsme se spřátelili se skupinou polských studentů, s kterými udržujeme kontakt až do teďka. Do Portugalska, který se stalo takovým mým druhým domovem, se chystám příští rok o prázdninách znovu, abych si připomněl všechna místa a potkal se s novými přáteli. 

Proč si myslíte, že je důležité vyrazit na Erasmus už na střední škole?  

Třeba pro mě osobně byla portugalská zkušenost zásadní. Dala mi opravdu hodně. Lidé, se kterými jsem se tam setkal, mě často dokázali ocenit třeba i víc než známí z mého města. Možná i proto jsem cítil, že Portugalsko je jako můj druhý domov.  

Z jazykového hlediska je zahraniční stáž výborná věc, ale neméně důležité jsou nové zkušenosti. Poznáte spoustu nových lidí a v neposlední řadě vás to posune i pracovně, získáte nové dovednosti a informace o tom, jak váš obor funguje v zahraničí, a to vás neskutečně posune.