Podcast Projektor: Když máte nápad, krok k jeho realizaci už tak velký není, říká koordinátorka solidárního projektu

V nejnovějším Projektoru jsme si povídali s koordinátorkou solidárního projektu Diskutováním ke kritickému myšlení a porozumění.

Projektor

Pavla Bednáriková pracuje pro neziskovku Agora, která se věnuje občanskému vzdělávání. Jako jeden z aktuálních problémů v dnešní společnosti vnímá existenci dezinformací ve veřejném prostoru, které se šíří mimo jiné na sociálních sítích. Dnešní studenti základních a středních škol, pro které představují nová sociální média důležitý zdroj informací, díky tomu patří mezi ty ohroženější skupiny obyvatelstva.

Proto se rozhodla společně s partou mladých lidí podpořit mladou generaci a uspořádat sérii workshopů a debatních soutěžích na středních školách v ústeckém kraji, aby se žáci naučili pracovat s informacemi, dokázali zaujmout stanovisko k určitému problému a následně ho dovedli v diskusi obhájit. Jejich projekt Diskutováním ke kritickému myšlení a porozumění získal podporu v rámci solidárních projektů programu Evropský sbor solidarity. Díky této aktivitě může skupina mladých lidí ve věku 18 – 30 let získat prostředky a zrealizovat tak projekt, který reaguje na aktuální společenské problémy.

Pavla Bednáriková

„Mně osobně projekt pomohl rozvinout organizační, koordinační i lektorské dovednosti,“ říká v nejnovějším podcastu Projektor Pavla Bednáriková. Mladým lidem, kteří chtějí realizovat solidární projekt, ale z nějakého důvodu váhají, vzkazuje, že se není čeho bát. „Pokud máte myšlenku, tak krok k realizaci projektu už není tak velký,“ popisuje vlastní zkušenost Bednáriková.

Jak si dnešní středoškoláci umějí poradit s dezinformacemi? Proč je důležité naučit se debatovat a pracovat s argumenty? I to se dozvíte v novém dílu. Pusťte si ho na podcastových aplikacích. Starší díly Projektoru a epizody dalších dvou podcastů DZS Za hranicí či EduKovaně najdete na našem webu.

Mladí lidé, kteří chtějí reagovat na problémy ve svém okolí, jako je třeba současná situace na Ukrajině, se mohou zapojit do mimořádné výzvy k podpoře projektů v Erasmus+ a Evropském sboru solidarity. Termín podání žádostí je 4. května. Více informací najdete v tomto článku.