S Baťou v džungli. O životě mezi krajany v Brazílii vypráví spisovatelka a učitelka u krajanů Markéta Pilátová

Hostem nového dílu podcastu Za hranicí byla Markéta Pilátová, která strávila mezi krajany v Jižní Americe 12 let.

Spisovatelka, básnířka, hispanistka, překladatelka a novinářka Markéta Pilátová se do výběrového řízení na pozici učitelky u krajanské komunity v Brazílii v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí přihlásila ještě v době, kdy se naše instituce jmenovala Dům zahraničních služeb. Za oceánem zůstala ale nakonec o něco déle, než plánovala.

„Pracovala jsem v zahraniční rubrice Respekt, předtím jsem dva roky učila cizince česky. Práce učitelky u krajanů v Brazílii byla zároveň příležitostí, jak pokračovat v novinářské práci v roli zahraniční dopisovatelky. Také jsem chtěla napsat o krajanské komunitě v Brazílii knihu. Smlouvu jsem měla na rok, nakonec jsem tam s různými přestávkami zůstala 12 let,“ vzpomíná Pilátová v podcastu.

Češtinu učila krajany v brazilském vnitrozemí v městečku s pro Čechy nápadným názvem Batayporã, které založil v šedesátých letech jeden ze zakladatelů světově proslulé obuvnické firmy Jan Antonín Baťa. Mezi její žáky však patřili také příslušníci komunity v jednom z největších brazilských měst Porto Alegre a v blízkém horském městečku Nova Petrópolis, kde žijí čeští Němci z Liberecka. „Učila jsem třeba čtyřletého pravnuka Jindřicha Trachty, který s Janem Antonínem Baťou zakládal město Batayporã. Ale učila jsem také například českou Němku, která umí výborně česky a na mé hodiny chodila, protože čeština byla řečí jejího dětství, po válce byla s rodinou odsunutá a dnes je jí přes 80 let. Takže ten věkový rozptyl u mých studentů byl opravdu velký,“ vyjmenovává Pilátová, která dnes sdílí svoji zkušenost s veřejností jako jedna z ambasadorek DZS.

Markéta Pilátová

Markéta Pilátová však působila také na státních základních školách, kde brazilské děti učila češtinu jako cizí jazyk, a pronikla tak do tamního vzdělávacího systému, který je ve srovnání s tím českým velmi mladý. O přednostech i slabinách brazilských škol, brazilské náklonosti k sociálním sítím, rozhovorech s vnučkou Jana Antonína Bati a románu S Baťou v džungli, který byl jejím pobytem mezi „baťovskými“ krajany hluboce inspirován, jsme si povídali v nejnovějším podcastu Za hranicí. Zajímají vás příběhy, které stojí za úspěšnými projekty mezinárodního vzdělávání, nebo debaty o tématech, které hýbou světem mezinárodního vzdělávání? Pak si nalaďte náš druhý podcast Projektor a už vám nic neunikne.

Zaujalo vás vyprávění Markéty Pilátové? Máte zkušenosti s výukou češtiny na různých typech škol? Chcete šířit českou kulturu v zahraničí? Hledáme učitelky a učitele, kteří budou vyučovat český jazyk a literaturu v krajanských komunitách. Absolvovali jste magisterské studium přednostně v oboru český jazyk a literatura nejlépe v kombinaci s cizím jazykem? Máte zkušenosti s výukou na základní nebo střední škole a chcete šířit naši kulturu v zahraničí? Neváhejte se a přihlaste se do výběrového řízení, které je otevřeno do 1. března 2023. Momentálně hledáme učitele do Chorvatska (Daruvar a okolí) a Srbska (Bela Crkva a okolí).