Projektor: Klima, eroze a simulátor deště. Program AKTION je jako startovací čára pro výzkumníky, říká Tomáš Dostál z ČVUT

Podcast Projektor o mezinárodních projektech v programu AKTION s Tomášem Dostálem z ČVUT v Praze a Sabine Borovanskou z DZS.

Co prozradí půda o změnách klimatu? K čemu slouží simulátor deště? A věděli byste, jaká evropská univerzita je špičkou v oboru hydromeliorace?

Pozvání do Projektoru přijal Tomáš Dostál, vedoucí katedry hydromeliorací a krajinného inženýrství na Fakultě stavební ČVUT, který na české straně koordinoval společný projekt univerzit ČVUT v Praze a BOKU ve Vídni. Hlavní náplní projektu bylo uspořádání dvou intenzivních kurzů pro studenty obou univerzit s důrazem na měření, experimentální popis, matematické modelování a opatření k ochraně zemědělské půdy před erozí. Mezinárodní projekt, který byl pod názvem Splash Erosion – The Initial Stage of the Soil Erosion Process realizován v rámci programu AKTION Česká republika – Rakousko, získal nominaci v kategorii Udržitelnost v Cenách DZS 2021, které každé rok vyhlašuje Dům zahraniční spolupráce.

Tomáš Dostál

„S programem AKTION mám už více jak dvaciteleté zkušenosti. Vnímám ho jako takovou startovací čáru pro velké projekty a dlouhodobé výjezdy. Umožní studentům nahlédnout do mezinárodního akademického světa, to je obrovský benefit programu,"  popsal jeden z rozměrů programu Tomáš Dostál, který první projekt v AKTIONu realizoval již v roce 1994. Hostem podcastu byla také Sabine Borovanská, která má program AKTION v DZS na starosti. Dozvíte se, jaké program nabízí možnosti financování, jak si podat žádost o podporu projektu a jak se do programu zapojit.

Poslechněte si celý díl nového Projektoru. Pokud vás zajímají příběhy absolventů zahraničních výjezdů za studiem, prací nebo praxí, přihlaste se k odběru našeho podcastu Za hranicí. V podcastu EduKovaně pak témata mezinárodního vzdělávání s odborníky z České republiky i zahraničí.