Podcast DZS on AIR: Když pandemie mění plány. O dobrovolnictví v Gruzii, nedotčené přírodě a životě na Kavkaze

Co dělají dobrovolníci, když jim pandemie zkazí plány? A jak ve městě poznat své sousedy? Nový díl podcastu ukáže život v Gruzii.

Do Gruzie se vydala, aby cestovala po horách, namísto toho musela kvůli pandemii strávit většinu času v hlavním městě Tbilisi. Jako dobrovolnice měla pořádat mezinárodní výměny mládeže, ovšem ta stejná pandemie znemožnila přeshraniční cestování a celou organizaci odsoudila k práci z domova. Přesto Markéta, host nejnovějšího dílu podcastové série Za hranicí, nelituje jediné minuty, kterou v Gruzii strávila. Získala přátele na celý život a naučila se užívat si přítomný okamžik.

Markéta Čapková_medailonek

S Markétou, studentkou projektového managementu, jsme si povídali o jejím půlročním pobytu v Gruzii, kam vyjela jako dobrovolník v rámci Evropského sboru solidarity. Tento program Evropské unie umožňuje mladým lidem vycestovat do zahraničí, pomáhat vybrané zahraniční organizaci s její činností, získat tak nové zkušenosti a vyzkoušet si, co je baví. V zahraničí mají zajištěné ubytování, získají prostředky na dopravu na místo a po dobu pobytu dostávají i kapesné. 

Všechny základní informace, jak se do programu zapojit, zájemci najdou na nových webových stránkách www.evropskydobrovolnik.cz. Dozví se na nich i na koho se obrátit, budou-li potřebovat více informací nebo třeba pomoc s výběrem projektu. 

Poslechněte si celý díl a dozvíte se, co dělají dobrovolníci, když jim pandemie překazí plány, jací jsou Gruzínci, jaká je gruzínské příroda a kuchyně. Všechny díly DSZ on AIR najdete na webu a na podcastových aplikacích.