Oslavte s námi 35. narozeniny programu Erasmus

Zapojte se do kampaně Erasmus Days a sdílejte svoje zážitky a zkušenosti ze zahraničních výjezdů a projektů mezinárodní spolupráce

V letošním roce slaví evropský vzdělávací program Erasmus 35. narozeniny. Od jeho spuštění v roce 1987 se do mezinárodních výměn a projektů zapojilo zhruba 12 milionů lidí, přičemž Evropská komise očekává, že do roku 2027 dostane tuto příležitost dalších 10 milionů.

U příležitosti kulatého výročí vyhlásila Evropská komise soutěž o nejlepší návrh pro speciální dvoueurovou minci. O jejím designu hlasovalo více než 72 000 lidí. Autorem vítězného návrhu je rytec Joaquin Jimenez z Pařížské mincovny, který získal přes 22 000 hlasů. Na rubové straně mince je zobrazen holandský filozof Erasmus Desiderius Rotterdamský, podle kterého je populární výměnný program pojmenován.

ERA mince

Erasmus v Česku

Česká republika se do Erasmu připojila v roce 1998. Od té doby s ním do zahraničí vycestovalo více než 350 000 lidí. Nejde přitom pouze o vysokoškoláky, na které byl program z počátku zaměřen. Na vzdělávací pobyty různého typu mohou vyjet také středoškoláci i mladí lidé, kteří nestudují. Příležitosti k profesnímu rozvoji nabízí rovněž zaměstnancům vzdělávacích institucí od školek až po univerzity, nebo vzdělavatelům mládeže a dospělých, kteří pracují například v knihovnách, muzeích, neziskových organizacích, volnočasových centrech a podobně. Mezi nejoblíbenější destinace českých účastníků patří Německo, Španělsko, Velká Británie, Slovensko a Itálie. K nám naopak nejčastěji míří Slováci, Turci, Španělé, Poláci a Francouzi.

Erasmus Days 2

Oslavy Erasmus Days

Od roku 2017 pořádají země zapojené do programu každoročně třídenní oslavy Erasmus Days, které letos připadají na 13.-15. října. Počet akcí se rok od roku zvyšuje a konání oslav nezastavila ani pandemie. Česko patří pravidelně mezi nejaktivnější. Akce se konají napříč celou republikou a často se jedná o velmi nápadité a inspirativní aktivity. Přehled registrovaných akcí u nás i ve světě najdete na online mapě na webu erasmusdays.eu.

Cílem oslav je sdílet zážitky a zkušenosti z individuálních výjezdů i projektů mezinárodní spolupráce a motivovat další zájemce k účasti. Zapojit se mohou všechny organizace, které právě realizují nebo v nedávné době dokončily projekt s finanční podporou programu Erasmus+. Podrobné informace najdete v naší informační brožuře. Ti, kteří se stihnou registrovat do 9. září, od nás získají balíček promo předmětů.