Myšlenková mapa nebo fiktivní veletrh firem. Jaký byl Evropský týden odborných dovedností?

MB, DZS

Erasmus+ Vzdělávání

Nepříznivá pandemická situace postavila před organizátory v Evropě i v ČR mnoho nových výzev. Jak si poradili?

Iniciativa Evropský týden odborných dovedností minulý týden opět po roce představila to nejlepší z odborného vzdělávání a přípravy. Pojítkem stovek konferencí, dnů otevřených dveří, veletrhů a dalších akcí, které organizovaly odborné školy, podniky a oborové asociace po celém „starém kontinentu“ včetně České republiky, bylo téma udržitelnosti a digitalizace. Jedná se o současné priority Evropské komise – Zelená dohoda pro Evropu a Evropa připravená na digitální věk. A právě digitalizace se stala dominantním tématem, jelikož všechny akce se musely přesunout do online prostoru.

„Zejména téma digitalizace celkem přirozeně rezonovalo až neplánovaně aktuálně. Evropská á komise témata vyhlásila někdy z jara a jistě nepočítala s tím, že až budou akce probíhat, budou všichni skutečně na digitální formu odkázaní,“ připomíná Eva TeysslerováDomu zahraniční spolupráce, který iniciativu v ČR koordinuje, online formu všech letošních akcí. „Už tedy jen díky faktu, že se organizátoři museli poprat s tím, jak akce převést do online prostředí, se k tomu tématu velmi silně přihlásily a akce se nesly v jeho duchu,“ dodává Teysslerová.

Najít tu správnou cestu k úspěšné digitalizaci nejen ve vzdělávání však nezaručuje pouze použití odpovídajících technologií. Odborníci ve vzdělávání, kteří vystoupili na zahajovací akci Evropského týdne odborných dovedností Domu zahraniční spolupráce, svými příspěvky opakovaně zdůrazňovali rovněž nutnost posílit klíčové kompetence zaměstnanců a učitelů v této oblasti. Ať už se týkají znalostí GDPR, autorského práva nebo otázky, jak přistupovat k fenoménům kyberšikany a fake news. „Jak zaznělo v této diskuzi mnohokrát, je potřeba, aby lidé opustili představu, že potom, co získají kvalifikaci, jejich vzdělávání končí – vzdělávání je celoživotní proces,“ shrnuje jeden z bodů akce Teysslerová.

Evropský týden odborných dovedností v ČR: Obchodní akademie a VOŠ Příbram
Evropský týden odborných dovedností v ČR: Obchodní akademie a VOŠ Příbram

V České republice se do Evropského týdne odborných dovedností zapojilo 30 organizací. Bohužel se kvůli přechodu do online formy rozhodlo několik z nich svoje akce zrušit. Přesto se i letošní ročník navzdory obtížným podmínkám pro organizátory i návštěvníky povedl. Přinášíme vám výběr několika akcí v ČR.

  • Obchodní akademie a VOŠ Příbram

Veletrh fiktivních firem a den odborných dovedností

Obchodní akademie a VOŠ v Příbrami uspořádala i letos veletrh fiktivních firem, do kterého se zapojily online týmy z dalších škol. Připravený byl i pestrý doprovodný program včetně nejrůznějších aktivit jako například kvíz finanční gramotnosti. V rámci veletrhu fiktivních firem byly vyhlášeni vítězové v několika kategoriích – nejlepší prezentace firmy, nejlepší leták, nejlepší logo a slogan, reklamní spot a online test odborných dovedností.

Veletrh firem VOS Příbram
Veletrh letos proběhl kompletně online

  • Opavská Obchodní akademie a SOŠ logistická

Myšlenková mapa

Obchodní akademie z Opavy zvolila systém myšlenkové mapy, kam nahrála jednotlivé aktivity ve formě videí. „Naším cílem je ukázat, že logistika je perspektivní obor a že střední odborné vzdělání je start k úspěšné pracovní kariéře nebo vysokoškolskému studiu. Dále chceme představit dokument Zelená dohoda pro Evropu, prezentovat potrubní dopravu, projekt ekologické stopy, ale také zelenou logistiku a program Erasmus+. Zveme také na distanční exkurzi v čističce odpadních vod. A pro návštěvníky máme připraveny i dvě soutěže o zajímavé ceny,“ zval na akci koordinátor Gabriel Juchelka.

  • Educa SOŠ

Den digitálních technologií

Škola uspořádala šest online workshopů na témata související s digitalizací: Erasmus+, On-line platformy ve vzdělávání, Fotoposter – umění kvalitní fotografie, Umění kvalitní prezentace, 3D workshop a Internetem bezpečně, který probíhal ve spolupráci s Policií ČR. Záznamy budou následně vyvěšeny na webu školy a přístupné všem.

Den digitálních technologií
Den digitálních technologií

Týden odborných dovedností pak uzavře Dům zahraniční spolupráce, který v termínu 24.-26. listopadu chystá vlastní online konferenci S Erasmem+ zkvalitňujeme odborné vzdělávání, během které představí příklady dobré praxe na poli mezinárodní spolupráce.

Přehled akcí pořádaných v České republice při příležitosti Evropského týdne odborných dovedností najdete na www.objevsvujtalent.cz.

Děkujeme všem organizátorům za skvělé příspěvky!