Inspirujte se rozhovorem s cestovatelkou soutěže DiscoverEU a vyhrajte i vy jízdenku Evropou

PM, DZS

Erasmus+

Vycestujte stejně jako výherkyně soutěže Kristýna, která díky ní procestovala Evropu. Čas soutěžit máte už jen do 18. října.

Seznamte se s Kristýnou Hlaváčovou, devatenáctiletou studentkou čtvrtého ročníku Střední školy grafické v Brně, která v červenci vyrazila na svou DiscoverEU cestu. V rozhovoru níže zjistíte, jak jí změnila život, co ji inspirovalo se zapojit a co ji na cestě překvapilo. To můžete využít při vlastní účasti v soutěži, která v tomto podzimním kole trvá do 18. října tohoto roku. Kristýna se také zúčastnila školení Od nápadu k projektu Evropského sboru solidarity, které ji inspirovalo k zapojení se do programu. 

Výherkyně DiscoverEU Kristýna Hlaváčová. Foto: Kristýna HlaváčováVýherkyně DiscoverEU Kristýna Hlaváčová. Foto: Kristýna Hlaváčová

Kristýno, jsi jednou z cestovatelů a cestovatelek DiscoverEU. Jak si se o soutěži dozvěděla? 

O soutěži jsem se dozvěděla úplnou náhodou, a to díky jedné z našich učitelek, která nám o soutěži zaslala email. 

Co tě přimělo se do soutěže zapojit? 

Asi hlavně zvědavost. Nikdy jsem nebyla v zahraničí, s výjimkou jednodenních školních výletů do Vídně, Osvětimi a Bratislavy. Tato soutěž mi nabídla cestovat po Evropě na vlastní pěst a díky tomu navštívit mou vysněnou Barcelonu a vystoupit z komfortní zóny, zažít něco nového. Trvalo mi dlouho, než jsem se rozhoupala a přihlásila se. Když jsem se nakonec odhodlala, tak jsem se přihlásila spíš z legrace s tím, že se do soutěže hlásí moc lidí a nemám šanci vyhrát. No, a nakonec se stal opak, vyhrála jsem a díky tomu jsem mohla zažít ten nejlepší zážitek mého života, psát tento rozhovor a začít spolupracovat s Eurodeskem a Evropskou komisí ČR. 

Přiblížila bys ostatním, jak je možné se od soutěže zapojit a pro koho je soutěž určená? 

Soutěž je určená pro lidi, kteří v daném roce soutěže dosahují věku 18 let. Za mě je hlavně pro ty, kteří chtějí a potřebují vyjít z komfortní zóny a posunout se ve svém životě zase o něco dál, tak jako jsem to měla já, a pro ty, kteří chtějí ve svém životě zažít a získat nové zkušenosti a zážitky. Co se týče přihlašování do soutěže, je to velice jednoduché. Přihlásit se můžete sami nebo jako skupina o maximálně pěti lidech. Stačí si do vyhledávače napsat European Youth Portal DiscoverEU, přihlásit se, vyplnit osobní údaje a test. V testu jsou otázky, na které lze najít odpovědi na jejich stránkách, ale také otázky zaměřující se na vás samotné a pak je ještě jedna tipovací otázka. Poté vám přijde email o potvrzení, ve kterém můžete najít i kód, který pak můžete poslat kamarádům a ti se mohou přidat do vaší skupiny.  

Zúčastnila jsi se také online setkání cestovatelů před samotnou cestou DiscoverEU? Bylo pro tebe setkání přínosné? 

Ano, zúčastnila. Některé rady byly přínosné, ale v některých případech jsem udělala pravý opak, než jak nám radili na setkání. Jedním takovým příkladem byla třeba rezervace místenek, kterou jsme s kamarádkou řešily na poslední chvíli a zjistily, že jsou vyprodané. Nakonec jsme byly ale rády, že jsme si místenky nekupovaly, protože jsme nejenom ušetřili strašnou spoustu peněz, ale zároveň jsme měly o to větší dobrodružství. Jako bonus jsme skončily zadarmo v první třídě, kam nás poslal průvodčí kvůli přeplněnému nočnímu vlaku v Německu, kterým jsme jely. 

Cestovat můžete buď sami, nebo ve skupině. Pro co jsi se rozhodla ty? 

Původně jsem se hlásila s kamarádkou, která se po naší výhře rozhodla odstoupit. Hledala jsem místo ní náhradu na facebookové stránce European Youth Portal a na Instagramu, ale vždy to bylo komplikované, protože mi daní lidé neodpovídali. Chvíli to vypadalo, že pojedu sama, ale nakonec jsem našla na Messenger skupině, která vznikla právě díky European Youth Portal, mou současnou kamarádku, se kterou jsem cestu DiscoverEU nakonec podnikla. 

Jak jsi postupovala v plánování své DiscoverEU cesty? Je něco, co tě na plánování překvapilo? 

S kamarádkou, se kterou jsem měla jet původně, jsme plánovaly hodně dopředu, co kde navštívíme nebo kde se dá koupit jaké jídlo a kde co kolik stojí. S druhou kamarádkou, se kterou jsem cestu jela, jsme plánovaly spíš na poslední chvíli a to tak, že jsme si naplánovaly cestu, objednaly ubytování a pak následně přišla panika a trocha improvizace, když jsme zjistily, že spoje, kterými jsme chtěly jet mají vyprodané místenky. Nakonec jsme to ale vyřešily. Našly jsme si jiné spoje, které sice jely déle, měly spoustu přestupů a musely jsme strávit i noc na nádraží v Bernu, ale i přes to jsme navštívily všechny místa, která jsme měly v plánu. Zbytek jsme řešily vždy až na místě. 

Jak dlouho jsi nakonec cestovala a kolik zemí jsi navštívila? 

Cestovala jsem osm dní a navštívila jsem čtyři země, konkrétně Španělsko (Barcelona), Francie (Paříž), Belgie (Brusel) a Německo (Berlín).

Barcelona. Foto: Kristýna HlaváčováBarcelona. Foto: Kristýna Hlaváčová

Co tě v rámci cesty mile překvapilo a co naopak ne? 

Věcí, kterých mě mile překvapilo, je spousta, ale pro mě byly nejdůležitější situace, které se objevily z ničeho nic a musely jsme improvizovat, rychle zareagovat vyřešit dané problémy. To mi v životě dělalo vždycky trochu problém, a jsem DiscoverEU moc vděčná, že jsem se díky němu naučila zachovat chladnou hlavu a vyřešit rychle náhlé situace. Taky mě mile překvapilo, jak se zachovali průvodčí v Německu při jízdě přeplněným nočním vlakem, ve kterém se nedalo hnout. Rozhodli se vlak zastavit a situaci vyřešit – poslali spoustu cestujících včetně nás do první třídy, i přes to, že se normálně musí platit, aby měli všichni pohodlí a aby se ve vlaku dalo hnout.  

Co mě nemile překvapilo byla veřejná doprava v Paříži. Jízdenky tam mají na zóny, což není nic, co by nás zarazilo, protože zóny existují i u nás. Problém byl ale v nepřehlednosti mapy se zónami. Koupily jsme si jízdenku s určitým počtem zón s tím, že se dostaneme všude, kam potřebujeme, a pak jsme zjistili opak. Koupily jsme tak další jízdenku se všemi zónami, která měla být na 24 hodin. Díky tomu jsme jezdily po Paříži bez problémů, další háček přišel však den na to, kdy jsme chtěly jet na nádraží na vlak. Zjistily jsme, že naše 24hodinová jízdenka, která měla ještě platit, opět nefungovala. Takže díky francouzské veřejné dopravě jsme utratily nemálo peněz. 

Je něco, co bys doporučila budoucím cestovatelům DiscoverEU? 

Budoucím cestovatelům bych doporučila, aby se připojili do Facebookové skupiny European Youth Portal, kde si cestovatelé předávají rady. Mohou si zde také najít travel buddyho. Také doporučuji European Youth Portal a další různé profily sledovat i na dalších sociálních sítích, kam dávají často různé rady, pozvánky na meetupy a další různé akce, nebo informace o výlukách vlaků, které se mají v brzké době konat. Ještě bych doporučila nebát se oslovit nějakého z bývalých cestovatelů, když si nebudete vědět rady a budete potřebovat pomoct. Jsem za ráda, že jsem se zeptala, protože jsem na začátku byla celkem zmatená. Pokud budete potřebovat pomoct, neváhejte se obrátit třeba i na mě.

U tebe to ale cestou DiscoverEU nekončilo. V srpnu jsi se zúčastnila akce Od nápadu k projektu Evropského sboru solidarity, která se konala v Hradci Králové. Jak jsi se o akci dozvěděla? 

O akci jsem se dozvěděla na Instagramu Eurodesku. 

Co ti účast na školení přineslo? 

Spoustu nových informací, ale také spoustu nových přátel a skvělých lidí do mého života, což je pro mě moc důležité. 

Chtěla bys v budoucnosti realizovat solidární projekt? 

Na školení jsem přišla bez nápadu, ale díky skvělým lektorkám mě již něco napadlo, tak uvidíme, jak to celé dopadne.Školení Od nápadu k projektu Evropského sboru solidarityŠkolení Od nápadu k projektu Evropského sboru solidarity

Jaké jsou tvé další plány – ať už studijní/pracovní nebo cestovatelské? 

Po maturitě bych chtěla jít dál studovat, kam, to ještě nevím, ale chtěla bych se dál zlepšovat v jazycích, hlavně v angličtině a španělštině, to by byl splněný sen. Co se týče cestovatelských plánů, DiscoverEU mě hodně namotivoval a v budoucnu bych chtěla cestovat dál. Chci se vrátit do Barcelony, tam jsem si to opravdu zamilovala, mám ale v plánu navštívit i jiná místa a pomalu, ale jistě, mi vzniká travel bucketlist. 

Chtěla by ses v budoucnu zapojit do dalších příležitostí programu Erasmus+? 

S Erasmem+ mám plány a chtěla bych v budoucnu zkusit studium v zahraničí, výměnné pobyty mládeže nebo dobrovolnictví.