Do Erasmus Days se zapojil rekordní počet organizací

LuRy, DZS

Erasmus+

V rámci šestidenních oslav programu Erasmus+ se konalo téměř 10 tisíc akcí.

Erasmus Days

Tisíce škol a dalších vzdělávacích organizací po celé Evropě sdílely minulý týden svoje zážitky a zkušenosti z výměnných pobytů a projektů mezinárodní spolupráce. Konaly se šestidenní oslavy Erasmus Days, letos už posedmé.  

Na oficiálních stránkách kampaně erasmusdays.eu byl registrován rekordní počet akcí – 9635, z toho 186 se konalo u nás. Zařadili jsme se tak mezi desítku nejaktivnějších zemí. Zapojilo se celkem 53 států v Evropě i v zámoří. Nejvíc akcí se konalo v Turecku (3704), Francii (1937) a Španělsku (911). 

Erasmus v záři reflektorů 

Letošní ročník Erasmus Days se nesl v duchu anglického motta „6 days to make Europe shine“ a oslavoval obrovské kulturní bohatství starého kontinentu i šíři vzdělávacích příležitostí programu Erasmus+.  

Na zahraniční výměny už dávno nejezdí pouze vysokoškoláci, ale také žáci středních škol, učitelé, vzdělavatelé dospělých, mladí lidé, kteří nestudují a další skupiny. Za dobu existence programu Erasmus vyjelo za vzděláním na 13 milionů Evropanů.  

Popularita Erasmu roste, stejně tak jako rozpočet, který na mezinárodní výměny a projekty Evropská komise přiděluje. Na období 2021-2027 program získal částku 26,2 miliard eur, což je téměř dvojnásobek rozpočtu pro předchozí sedmileté období.

Erasmus Days

Od školek až po univerzity 

Cílem Erasmus Days je zviditelnit projekty realizované v rámci programu Erasmus+ a informovat o jeho přínosech. Pro organizátory je to také příležitost sdílet dosažené úspěchy a zkušenosti s kolegy, účastníky, novými zájemci i širokou veřejností.  

Zapojit se mohou všechny typy škol od mateřských po vysoké, neziskové organizace zaměřené na vzdělávání mládeže nebo dospělých, úřady a další instituce, které realizují projekt s podporou programu Erasmus+ nebo ho v letošním roce dokončily. 

V Česku se konal rekordní počet 186 akcí. Zastoupeny byly všechny kraje a všechny sektory vzdělávání:  

  • Mateřská škola Na Hradě v Třebíči připravila pro děti dobrodružnou stezku Putování po Evropské Unii. 

  • Gymnázium Sušice pořádalo garden party „I love Erasmus“. 

  • Mendelova střední škola v Novém Jičíně zorganizovala velkou propagační akci na náměstí s hrami, prezentacemi a dalšími aktivitami. 

  • Vysoké učení technické v Brně uspořádalo fotbalový zápas mezi erasmáky. 

  • Muzeum východních Čech v Hradci Králové diskutovalo o možnostech využití kulturního a kreativního průmyslu (nejen) v muzejnictví. 

  • Dobrovolníci ze Střediska volného času Déčko v Náchodě informovali žáky místních škol o příležitostech programu Erasmus+ v neformálním vzdělávání. 

A bylo toho mnohem, mnohem víc. Inspirujte se dalšími příspěvky sdílenými v události akce na Facebooku. Kompletní přehled najdete na online mapě webu erasmusdays.eu.  

PŘEČTĚTE SI: