Výběr z Mozaiky: Vzděláváním pro aktivní život seniorů

LuRy, PM, DZS

Erasmus+

S programem Erasmus+ organizace Elpida zkvalitňuje život seniorů. Zapojte se i vy do aktuální výzvy Erasmus+ vzdělávání dospělých.

 Elpida nabízí seniorům kurzy angličtiny v malých skupinách. Foto: Archiv Centrum Elpida
 Elpida nabízí seniorům kurzy angličtiny v malých skupinách. Foto: Archiv Centrum Elpida

Nezisková organizace Elpida podporuje seniory v aktivním životě už víc než dvacet let a nabídka jejích služeb je opravdu široká. Provozuje dvě vzdělávací centra v Praze a telefonickou linku krizové pomoci. Realizuje osvětové kampaně, vydává mezigenerační časopis a podcast, vede pěvecký sbor nebo projekt Ponožky od babičky. Nedávno se také pustila do mezinárodní spolupráce v programu Erasmus+ a klientům tak nabízí další možnost osobního rozvoje prostřednictvím dobrovolného lektorování.

Posláním organizace je měnit pohled lidí na stáří prostřednictvím vzdělávacích a společenských aktivit. Snaží se přispět ke zkvalitnění života seniorů, tím že posiluje jejich sebevědomí, samostatnost a buduje komunitu lidí, kteří si vzájemně pomáhají. Za dobu svojí existence dodala Elpida naději desítkám tisíc seniorů, kteří se zapsali do některého ze vzdělávacích kurzů nebo využili bezplatné krizové linky. Svoji pomoc a nabídku služeb navíc soustavně rozvíjí. V loňském roce například získala grant v programu Erasmus+ na mezinárodní projekt s partnery z Centra Aktivit v dánském Skjernu.

„Tradiční kurzy a jiné volnočasové aktivity nám už přestaly stačit a začali jsme hledat cesty, kterými zapojení seniorů posunout ještě dál. Před třemi lety jsme otevřeli komunitní prostor Plovárna, kterému jsme pracovně říkali inkubátor participace. Brzy poté jsme se seznámili s fungováním Center Aktivit v Dánsku postavených na principu dobrovolného lektorování seniorů,“ vysvětluje Jan Bartoš, vedoucí Centra Elpida. „Atraktivní pro nás byly hlavně dva aspekty dánského modelu – naprostá autenticita programu, který vychází z přání nebo schopností samotných seniorů a pevná, sebevědomá a aktivní komunita seniorů semknutá kolem Centra Aktivit. Úkolem vedení Centra Aktivit je pouze vytvářet podmínky pro nápady členů komunity, nijak do výběru aktivit nezasahují. Kontrolu nahrazují důvěrou, byrokracii improvizací, autoritu demokratickým principem.“

Senioři mají zájem naučit se pracovat s počítačem. Foto: Archiv Centrum Elpida
Senioři mají zájem naučit se pracovat s počítačem. Foto: Archiv Centrum Elpida

Budování silných komunit

Cílem dvouleté spolupráce je přenést dánské know-how do českého prostředí a vyškolit zaměstnance Elpidy, aby mohli svým klientům poskytnout potřebnou podporu. Projekt Dánský model je postaven na dobrovolném zapojení seniorů, kteří se mohou v roli lektora nebo organizátora aktivit podělit o svoje profesní, zájmové nebo životní zkušenosti. Elpida jim poskytne organizační a metodickou podporu i zpětnou vazbu po skončení kurzu. Lektoři-senioři tak nejen obohacují svými znalostmi ostatní, ale rozvíjejí i vlastní dovednosti a propojují se s lidmi podobných zájmů. Této příležitosti využilo už zhruba padesát lidí.

„Organizovanému neformálnímu vzdělávání se v celorepublikovém průměru věnuje zhruba deset procent seniorské populace, v Praze je to až 30 procent. A ani dobrovolnictví tu zatím nemá masový potenciál. Čeští senioři mají ale velký zájem někam patřit, cítit se někde jako doma, mít kolem sebe silnou komunitu, pěstovat zdravé vztahy, nacházet nové přátele, mít větší sebevědomí a ocenění od svého okolí. Dobrovolnictví tyto potřeby přirozeně uspokojuje jako dlouhodobé a dobrovolné zapojení do komunity,“ doplňuje Jan Bartoš.

Každý něco zná nebo umí, a může tak vzdělávat ostatní. Foto: Archiv Centrum Elpida
Každý něco zná nebo umí, a může tak vzdělávat ostatní. Foto: Archiv Centrum Elpida

V Dánsku má dobrovolnictví hluboké historické kořeny a je nedělitelnou součástí místní občanské společnosti. Podle průzkumů až 35 procent Dánů pomáhá v některé ze 100 000 dobrovolnických organizací. Dobrovolnictví je populární i u starší generace, jejíž zájem o obecně prospěšnou činnost roste.

„Dobrovolnictví v Dánsku je vedeno tak přesvědčivě a profesionálně, že je pro nás trvalou inspirací. Chceme vydat metodiku a budeme naše know-how šířit všude, kde o to bude zájem, ideálně formou kulatého stolu. Samozřejmě nás zajímají i zkušenosti s dobrovolnictvím seniorů ostatních organizací v Česku,“ popisuje další projektové plány Jan Bartoš. Více informací o aktivitách organizace Elpida včetně projektu Dánský model najdete na elpida.cz.

Elpida pořádá kulturní akce i osvětové kampaně. Foto: Archiv Centrum Elpida
Elpida pořádá kulturní akce i osvětové kampaně. Foto: Archiv Centrum Elpida

Výzva programu Erasmus+ na rok 2024

V rámci programu Erasmus+ můžete podávat žádosti o finanční podporu projektů ve vzdělávání dospělých už v únoru příštího roku. Detailnější informace naleznete v tomto článku, nebo navštivte web programu:

Pro zájemce také pořádáme pravidelně semináře, webináře nebo individuální konzultace, na kterých se dozvíte, jak si žádost podat, co přesně je v průběhu projektu financováno a jak projekt administrovat. Sledujte prosím naší sekci událostí.

Tento článek vyšel v zimním vydání Mozaiky 2023, které se věnuje tématu zapojení mládeže. Můžete si ho přečíst zdarma na našem webuNeodebíráte ještě náš magazín Mozaika? Přihlaste se k odběru časopisu v elektronické nebo tištěné verzi.