První Alumni Meetup v USA. Absolventi českých škol dnes působí i v Pentagonu

Zahraniční absolventi se setkali se zástupci univerzit ve Washingtonu, D. C. Akci jsme uspořádali ve spolupráci s velvyslanectvím.

Na půdě českého velvyslanectví v USA jsme propojili zástupce devíti českých univerzit, jejich zahraniční spolupracující organizace a bývalé studenty, kteří strávili část svého života v České republice. Formát akce navázal na nedávný Student and Alumni Meetup v Praze, který ukázal, že propojování zahraničních absolventů s univerzitami má velký smysl. Bývalí absolventi oceňují možnost navázání kontaktů se zástupci univerzit, zajímá je, co se na jejich české alma mater změnilo a jaké má univerzita plány do budoucna. Zástupci univerzit pak oceňují možnost zjistit, jaké profesní dráhy volí jejich absolventi a jak je studium v Česku v životě dále nasměrovalo.

Meetup USA

Akce se zúčastnila stovka hostů, pro které jsme na úvod připravili Alumni Talks, krátký diskusní formát, ve kterém se na pódiu představili dva bývalí studenti českých vysokých škol. 

Mikael Pir-Budagyan, který studoval mezinárodní vztahy na University of New York in Prague, hodnotil své studium na české univerzitě jako velmi přínosné. Snad ještě více však vyzdvihl vztah k zemi a české kultuře, který si díky pobytu v Praze vytvořil. 

"Česko a Češi mě nepřestávali a vlastně nepřestávají překvapovat. Člověk do cizí země přichází s řadou nejasných představ, často i předsudků a postupně zjistí, že realita je daleko pestřejší. V Česku jsem si našel přátele, dokonce i svou současnou partnerku, a vytvořil si tak navždy určité pouto k této středoevropské zemi. Asi i proto jsem dnes tady."

Timothy Smetana, který na akci zastupoval University of New York in Prague, je zároveň sám zahraničním absolventem české univerzity. "Českou republiku jsem si před lety vybral, protože mám české předky, a tak jsem chtěl blíže poznat českou kulturu. Byl jsem překvapený, jak ke mně byli Češi vstřícní a otevření. Zajímal je můj příběh a proč jsem se rozhodl pro život v Česku. Nyní pracuji na univerzitě a přispívám k tomu, aby i další studenti měli možnost získat zkušenost z České republiky."

"Kdybych měl tu příležitost, hned zítra bych vyrazil znovu. V Česku jsem získal zážitky, na které nezapomenu", dodal druhý z absolventů, Arsen Markarov, který v roce 2014 vyrazil na výměnný pobyt na Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Vzácným hostem akce byl generálporučík letectva Spojených států Dagvin Anderson, který v letech 2000-2002 studoval na Masarykově univerzitě v Brně. "Bylo velmi zajímavé, že se mě lidé ptali, proč jsem přijel zrovna do Česka a proč mluvím česky. Měli pocit, že jsou malá, nezajímavá země. Pro mě bylo ale skvělé být v nové zemi, v nové kultuře, a Česká republika je podle mě krásná. Navíc jsem si vybral Brno, protože jsem chtěl poznat opravdový život v zemi. Nechtěl jsem do kosmopolitního hlavního města. Pobyt v Česku mi dal možnost nahlédnout do jiné kultury, trochu ji poznat a pochopit jiné pohledy na svět, a to pro mě bylo velmi cenné. Opravdu mě to změnilo. Naučil jsem se také mnoho o sobě a americké kultuře. Jsem velmi rád, že jsem dostal pozvánku na toto setkání, mohl mluvit s Violetou z Masarykovy univerzity a potkat další lidi z České republiky. Je to skvělá příležitost." 

MUNI
Generálporučík Letectva Spojených států Dagvin Anderson a Violeta Osouchová, ředitelka Centra zahraniční spolupráce Masarykovy univerzity v Brně. Foto: DZS

Absolventské setkání v USA jsme uspořádali při příležitosti účasti české delegace na konferenci a veletrhu NAFSA, kde se na našem stánku Study in Czechia prezentuje devět českých vysokých škol. Tento Alumni Meetup jsme proto spojili s českou recepcí, které se kromě českých univerzit účastní také zástupci zahraničních institucí. Alumni Meetup tak získal další rozměr - kromě příležitosti k networkingu se stal také příležitostí k propagaci studia v Česku před zahraničními univerzitami. Ty totiž navazují partnerství s českými vysokými školami, které pak umožňují studijní výměny. Díky setkání s absolventy nyní vědí, že budou své studenty vysílat na kvalitní instituce do atraktivní destinace, která jim má co nabídnout.