Podcast Za hranicí: Jak se mohou české knihovny inspirovat v zahraničí?

PM, DZS

Erasmus+

V nejnovějším díle se setkáváme s Městskou knihovnou Milovice, která s Erasmus+ vzdělávání dospělých podnikla výjezd do Finska.

Co vše se mohou české knihovny naučit od těch finských? Jak probíhá hledání zahraničních partnerů? A jaké následné aktivity je možné po výjezdu pořádat? Inspirovat se můžete Městskou knihovnou Milovice, jejíž ředitelka Veronika Brynychová společně se dvěma kolegyněmi Eliškou Nehybovou a Janou Vartovou vyjely v dubnu roku 2022 na šest dní do Helsinek, kde každý den navštívili jednu z místních knihoven.

Knihovna Milovice

Ředitelka Veronika Brynychová se o tom, že i knihovny mohou vyjíždět do zahraničí v rámci programu Erasmus+ vzdělávání dospělých, dozvěděla v roce 2020, a to necelé dva měsíce před uzávěrkou přihlášek. Na nalezení spřátelené knihovny tedy neměly příliš času, přesto se jim však výjezd podařilo domluvit. Bohužel se jim nakonec kvůli covidu podařilo vyjet až o dva roky později.  

Jak návštěva knihoven probíhala? Jaké akce finské knihovny pro své návštěvníky pořádají, a jak se jimi milovická knihovna inspirovala? Kam se chystají objevovat zahraniční knihovny dál a inspirovaly i nějaké další v cestování? To se dozvíte v nejnovějším dílu podcastu Za hranicí.

Všechny díly podcastu Za hranicí najdete na podcastových aplikacích. Poslechněte si také podcast Projektor, ve kterém máme zacíleno na nejlepší vzdělávací projekty.