Mnozí dezinformátoři nešíří falešné zprávy z přesvědčení, ale v důsledku vlastní socioekonomické frustrace, říká v novém Projektoru Petr Nutil

Hostem nového dílu podcastu Projektor byl Petr Nutil, zakladatel webu manipulatori.cz.

Novinář, spisovatel a dnes i odborník na dezinformace Petr Nutil se tématu intenzivně věnuje od roku 2015. Jak vysvětluje v novém Projektoru, když tehdy evropskou společnost zasáhla migrační krize, nemohl už nadále nečinně přihlížet nekontrolovanému šíření lživých zpráv a nenávistných komentářů na uprchlickou problematiku. „Tématu jsem se začal věnovat v důsledku obyčejné lidské naštvanosti, rozhořčenosti a občanského aktivismu. Migrační krize se dotkla České republiky v podstatě tím, že okolo nás prošli migranti do Německa, nám se široko daleko vyhnuli. Nicméně to u nás způsobilo mimořádné emoční pnutí a lavinu nenávistných komentářů. Uprchlíkům a lidem, kteří je bránili, se vyhrožovalo třeba i šibenicí. A nenacházeli jsme s kolegy tehdy na českém internetu prostor, kde by bylo možné falešné zprávy zachytávat a vyvracet,“ popisuje motivaci k založená webu manipulatori.cz Nutil.

Petr Nutil
Zdroj fotografie: www.petrnutil.cz

Jací lidé vlastně lživé informace do éteru vypouštějí a co je k tomu vede? A jak si s tímto fenoménem může poradit vzdělávání? Jak ochránit ty nejzranitelnější skupiny obyvatel? A je na tom opravdu česká společnost v otázce přijímaní hoaxů a falešných zpráv ve srovnání s Evropou tak špatně, jak se všeobecně tvrdí? Poslechněte si celý rozhovor S Petrem Nutilem v nejnovějším Projektoru. Podcastem posluchače provází Martin Dobeš, konzultant pro inovace a podporu ve vzdělávání a expert projektu EPALE, což je celoevropská komunita profesionálů a lidí pohybujících se v oblasti vzdělávání dospělých. Nalaďte si také náš druhý podcast Za hranicí, kde si povídáme se studenty, stážisty, dobrovolníky a učiteli o jejich zkušenostech se vzdělávacími zahraničními výjezdy.