Letošní ročník #ErasmusDays registroval rekordní počet akcí

LuRy, DZS

Erasmus+

Po celé Evropě (i v zámoří) se jich konalo bezmála 6300.

ErasmusDays2022

Letošní ročník Erasmus Days byl opět rekordní. Do oslav programu Erasmus+ se zapojily tisíce vzdělávacích institucí z Evropy i ze zámoří a zorganizovaly 6296 akcí, o šest set více než loni. V Česku jich proběhlo 145, nejvíce pak v Moravskoslezském kraji. 

Proč slavíme Erasmus Days? 

Cílem Erasmus Days je zvýšit povědomí o programu Erasmus+ a jeho přínosech. Pro organizátory akcí je to příležitost sdílet dosažené úspěchy a zkušenosti s kolegy, účastníky projektů, s novými zájemci i širokou veřejností. Forma a rozsah jednotlivých akcí je ponechána zcela na fantazii a možnostech každé organizace.  

Přihlásit se mohou všechny typy škol od mateřských po vysoké, neziskové organizace zaměřené na vzdělávání mládeže nebo dospělých, úřady, firmy a další instituce, které realizují projekt s podporou programu Erasmus+.  

V Česku kampaň koordinuje Dům zahraniční spolupráce, na mezinárodní úrovni francouzská národní agentura pro Erasmus+, která také spravuje oficiální webové stránky erasmusdays.eu

Podívejte se na video reportáž z letošních oslav v české republice:

 

Co se dělo v zahraničí? 

Letos se do oslav zapojilo 57 zemí. Nejvíce akcí zorganizovaly francouzské instituce, ať už přímo ve Francii, nebo v některém ze zámořských teritorií včetně ostrovů Tahiti, Réunion a Martinik. Velmi aktivně se zapojilo také Turecko, Španělsko a Itálie. Neapolská organizace Paidea, zaměřená na inovativní výuku, představila aplikaci GAD, která rozvíjí digitální kompetence pomocí tvorby her v rozšířené realitě. Istanbulská střední škola Yahya Kemal Beyatli zorganizovala výstavu „Untold Stories of kids and cultures“ věnovanou poznávání odlišných kultur. Univerzita v Granadě uspořádala neformální online setkání pro studenty, během kterého si mohli procvičit komunikaci v cizích jazycích včetně arabštiny, brazilské portugalštiny a francouzštiny. 

Další zajímavé aktivity se konaly i jinde v Evropě. Například děti z mateřských škol ve Švédsku, Rumunsku, Řecku, Chorvatsku a na Islandu sázely stromy jako symbol inkluze v rámci společného projektu. Stromy, a to ovocné, sázeli také v kampusu německé univerzity Bielefeld. Maďarská lidová škola Zoltán Magyary ve městě Tata zorganizovala školení na rozvoj digitálních kompetencí pro seniory pod vedením mladých mentorů. Maltská národní agentura pro mládež připravila informační aktivity o programu Erasmus+ pro mladé lidi z LGBTIQ+ komunity.  

Jaké akce proběhly u nás? 

Brněnské JCMM uspořádalo akci Studuj, stážuj, vyjeď! Do místnosti s kapacitou 50 osob přišlo na 90 mladých lidí, kteří se chtěli dozvědět o všech možnostech, které jim Erasmus na střední škole nabízí. O svou zkušenost s poznáváním Evropy se navíc podělil Jakub Jeřábek, který v rámci aktivity DiscoverEU procestoval vlakem během 22 dní pět evropských zemí a najel přes 4000 kilometrů. 

V Praze se do Erasmus Days již opakovaně zapojila Škola mezinárodních a veřejných vztahů. „Akci v rámci Erasmus Days pořádáme každý rok. V loňském roce jsme zavedli tradici setkávání se se zajímavými lidmi, kteří mají blízko k mezinárodnímu prostředí. Dnes jsme pozvali Jeho Exelenci pana Petra Hladíka, který studenty seznámí s tím, jakou úloha má Česká republika během předsednictví v radě EU,“ řekla ředitelka školy Vladimíra Michalíková. 

Petr Hladík přednáší na Škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha.
Petr Hladík přednáší na Škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha.

Akci naplánovalo také centrum pro nový cirkus Cirqueon: „Dnes představujeme naše nejnovější projekty. Mluvit budeme hlavně o Cirkusové klinice, což je projekt, který se zabývá vlivem cirkusových technik na duševní pohodu mladých lidí,“ vysvětlila Hana Davidová, koordinátorka projektu Cirkusová klinika. 

Campus France zorganizoval společně s Velvyslanectvím Španělska v Praze a německou organizací DAAD akci Ochutnej Erasmus, během které mohli zájemci navštívit pásmo filmů – jeden španělský, pak německý a francouzský. Všechny filmy spojovalo téma evropských hodnot a evropských výjezdů. 

Hana Davidová popisuje projekt Cirkusové kliniky.
Hana Davidová popisuje projekt Cirkusové kliniky.

S bohatým a inspirativním programem se do Erasmus Days zapojily také téměř dvě desítky škol ve Zlínském kraji. Pro žáky, učitele i veřejnost připravily řadu aktivit od online meetingů a přednášek absolventů zahraničních výjezdů a stáží, přes soutěže a outdoorové akce. Školy podpořil Zlínský kraj v čele s radní pro školství a kulturu Zuzanou Fišerovu a regionální televize odvysílala reportáže z akcí.

Zapojil se i Dům zahraniční spolupráce, který společně se Zastoupením Evropské komise v ČR streamoval debatu na téma 35 let s programem Erasmus – proč se vyplatí jet na zkušenou do zahraničí?  

A konalo se toho ještě mnohem víc. Přehled všech akcí najdete na virtuální mapě na webu erasmusdays.eu.  

Další informace o Erasmus Days v češtině si můžete přečíst v naší online brožuře. A nezapomeňte si stáhnout také naši novou infografiku připravenou speciálně u příležitosti 35. výročí programu Erasmus.