Konference Umění žít spolu letos provedla mladé lidi Digitální džunglí. Pusťte si záznam celé akce

Tomáš Berný, Evropský sbor solidarity

Evropský sbor solidarity 

Dům zahraniční spolupráce uspořádal pod záštitou Evropského sboru solidarity již pátý ročník konference pro mladé Umění žít spolu.

Letos s podtitulem Digitální džungle. Pořadatelé tak reagovali na současnou situaci, díky níž se podstatná část našich životů přesunula do online prostoru, který přináší mnoho nástrah, výzev, ale také příležitostí.

Konference začala v pátek 19.2. online panelovou diskusí s pěti hosty a byla živě vysílána na Youtube kanálu Domu zahraniční spolupráce. Diváci se tak mohli spolu s účastníky seznámit se současnou problematikou digitálního světa.

Karolína Presová z projektu Replug.me se zaměřila především na informační přehlcenost, která bez náležité digitální hygieny negativně ovlivňuje lidskou psychiku. Julie Vinklová z projektu Fakescape a programátor Matyáš Boháček zase rozebírali současné trendy na dezinformační scéně a přinesli také pár tipů, jak s informacemi kriticky nakládat. Nejnovější trendy a principy online marketingu poodhalila influencerka a marketingová specialistka Olga Zbranek Biernátová z nakladatelství Albatros. Společně s internetovým podnikatelem a publicistou Patrickem Zandlem účastníkům nastínili vývoj českého internetového prostředí a zasadili tak aktuální poznatky do širšího kontextu. Diskusí provázely Markéta Konečná a Klára Berg.

Podívejte se na záznam konference:

 

Po panelové diskusi následovaly uzavřené workshopy, v nichž hosté přiblížili jednotlivá témata i z praktické stránky. S Julií Vinklovou z projektu Fakescape si mohli účastníci zahrát dezinformační únikovou hru, Olga Zbranek Biernátová zase ukázala, jak "hacknout" algoritmy na sociálních sítích. Karolína Presová z projektu Replug.me se pro změnu podělila o řadu konkrétních tipů, jak pečovat o své psychické zdraví pod každodenním návalem informací.

Na sobotu si organizátoři připravili další sérii workshopů. Duo Zuzana Kašparová a Terézia Ferjančeková z podcastu Vyhonit ďábla, účastníkům ukázalo, jak mohou vytvořit vlastní podcast a zároveň jim ukázalo, že o tělesnosti a sexualitě se dá mluvit otevřeně a beze studu. Zájemci o práci s grafikou se pak mohli zapojit do workshopu s programem Canva, kterým provázel grafik David Svoboda.