Konference Umění žít spolu 2021 provede mladé lidi digitální džunglí

Digitální hygiena, fake news a podcasty. Dvoudenní konference pro mladé posluchače nabídne panelovou diskuzi a praktické workshopy

Pátý ročník konference Umění žít spolu pro mladé lidi, kterou organizuje Evropský sbor solidarity, je konečně tady! Zapište si do diáře datum 19.- 20. února. Ale pozor, sejdeme se tentokrát online.

Díky pandemii se naše životy z velké části přesunuly do digitálního prostoru, který dnes spíše než harmonické místo připomíná džungli, v níž je stále obtížnější se orientovat a pohybovat. Každá mince má ale dvě strany. Kromě číhajících nebezpečí tato džungle ukrývá i mnoho příležitostí, jak zlepšit naše fungování v osobním životě i ve veřejném prostoru. Téma letošního ročníku je tedy jasné. Vydejte se společně s námi a našimi hosty na dvoudenní výpravu po digitální džungli!

V panelové diskuzi vystoupí třeba student Gymnázia Jana Keplera Matyáš Boháček, který vyvíjí mobilní aplikaci bojující proti šíření fake news. O důležitosti digitální hygieny vás přesvědčí autorka projektu Replug me Karolína Presová. Na konferenci vystoupí také lektor David Svoboda, který působí mimo jiné na známé platformě TEDx Prague. Těšit se můžete také na Zuzanu Kašparovou a Terézii Ferjančekovou, které se ve svém odvážném podcastu Vyhonit ďábla věnují otázkám sexuality a tělesnosti.

Vedle dalších panelových diskusí se můžete během dvoudenního programu zúčastnit řady praktických workshopů, na kterých se naučíte, jak natočit vlastní podcast, nebo nakouknete do světa grafické tvorby.

Celý program najdete na stránkách konference, kde se můžete i bezplatně registrovat. Nejaktuálnější informace najdete také ve facebookové události konference.

Čím přesně vás na výpravu do digitální džungle hosté vyzbrojí? Podívejte se na medailonky hostů ve fotogalerii!

  • Matyáš Boháček

Maytáš Boháček
Tento mladý a nadaný muž je studentem druhého ročníku Gymnázia Jana Keplera, věnuje se převážně výzkumu a vývoji strojového učení či tvorbě mobilních aplikací. Právě se svou aplikací Newskit. si klade za cíl bojovat proti fake news a šířit povědomí o problematice mediální výchovy mezi mladými lidmi. Před více jak rokem byl oceněn společností Apple stipendiem na WWDC19, vývojářskou konferenci zaměřenou na software v San Jose. Dále pracuje jako analytik NLP ve společnosti Deloitte, nebo se podílí na několika dalších výzkumných či edukačních projektech.

  • Julie Vinklová

Julie Vinklová
Věnuje se tematice dezinformací od začátku svého vysokoškolského studia. Je jednou ze zakladatelek spolku Fakescape, který se věnuje mediální gramotnosti a gamifikaci tohoto tématu. V rámci svého působení ve spolku lektorovala v českém i anglickém jazyce na desítkách škol. Julie momentálně studuje Bezpečnostní a strategická studia na Masarykově univerzitě, v minulosti pracovala pro iROZHLAS jako externistka webového zpravodajství, absolvovala stáž v PSSI (Prague Security Studies Institute) a na Odboru komunikace na Ministerstvu zahraničních věcí.

  • Karolína Presová

Karolína Presová
Myslíte si, že si scrollováním vašeho feedu odpočinete? A slyšeli jste někdy o digitální hygieně? Karolína Presová je autorkou projektu Replug me, který se do hloubky věnuje našim digitálním návykům a jejich roli v našich životech

  • Patrick Zandl

Patrick Zandl
Na internetu je prý déle, než samotný Google. Patrik je publicista věnující se internetu a telekomunikacím a také občasný sci-fi spisovatel. Založil známý server Mobil.cz, byl šéfredaktorem serveru Lupa.cz a jako internetový podnikatel stál u řady projektů jako např. energomonitor.cz. V současnosti se podílí na výzkumu a vývoji v Prusa3D, kde se věnuje 3D tiskárnám.

  • Olga Zbranek Biernátová  

Olga Zbranek Biernátová
Olga alias Nofreeusernames vystudovala Informační studia v Brně a už během školy se začala věnovat social media marketingu, přes nějž se postupně dostala až ke knihám. Nyní vede social media tým v nakladatelském domě Albatros Media, učí na vysoké škole, je velmi aktivní na Instagramu a píše „young adult“ knihy.

  • Zuzana Kašparová a Terézie Ferjančeková

Zuzany Kašparova a Terézie Ferjančeková
 Vyhonit ďábla - Za tímto nevšedním a vtipným názvem se neskrývá satanistická sekta, ale podcast Zuzany Kašparové a Terézie Ferjančekové, ve kterém se společně věnují především otázkám sexuality a tělesnosti. Ve svém podcastu se snaží bez studu a příkras pojmenovávat věci, tak jaké opravdu jsou. Obě jsou studentkami magisterských oborů na vysoké škole. Zuzana Kašparová se věnuje studiu Balkánu a střední Evropy, Tereza pak sociologii.

  • David Svoboda

David Svoboda
 S nadšením předává zkušenosti v prezentačních dovednostech, základech grafického designu pro negrafiky a myšlenkových mapách. Připravuje nejen řečníky pro prestižní konferenci TEDx Prague, je lektorem Hospodářské komory, agentury Czechinvest, H1 a řady dalších. Společnost Canva si jej vybrala jako prvního certifikovaného ambasadora v České a Slovenské republice. S kolegyní vede oceňované workshopy a on-line kurzy o grafice v projektech Design Restart, Negrafik a Grafika pro školy.