Jeden den na Erasmu v Českém centru Athény: Český komiks v antické metropoli

Sára Sívková, Erasmus+ stážistka v Českém centru

Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce

Seriál Jeden den… o životě studentů a stážistů v zahraničí. Pokračování speciálu o stážích v Českých centrech.

Jak vypadá jeden den v životě studenta nebo stážisty programů mezinárodní spolupráce? Jak probíhá výuka, setkávání se spolužáky, kolegy, praktická stáž nebo trávení volného času v zahraničí? O tom vypráví účastníci programů. Dnes přinášíme další díl ze speciální série, ve které popisují jeden (ne)všední den vysokoškolští studenti, kteří vyrazili na dlouhodobou praktickou stáž v rámci Erasmus+ do jedné z evropských poboček Českého centra. Do Řecka se vypravila Sára Sívková, která měla příležitost absolvovat stáž v Českém centru Athény.

Medailonek

Do Athén jsem přiletěla začátkem června 2021, čerstvě po uvolnění covidových opatření. Bohužel jsem dorazila v době, kdy celé Řecko, obzvláště pak oblast Athén, začaly sužovat extrémní teploty, které mnohdy sahaly až ke 40 ℃, klimatickou situaci pak navíc negativně ovlivnily četné požáry. Nejednou se mi stalo, že na terase svého athénského bytu jsem našla stopy popela, který vítr nad metropoli zavál z hořících nedalekých lesů. Jediným způsobem, jak se v těchto horkých dnech zchladit, bylo zajít si zaplavat na nedalekou pláž nebo se osvěžit ledovou kávou.  

I tento můj den tak začíná se šálkem chladivého nápoje a pokračuje cestou metrem na dnešní instalaci výstavy. Když dorazím na místo, přivítá mě osvěžující závan klimatizace a práce může začít. Dnešní akce je součástí největšího řeckého komiksového festivalu Comicdom CON Athens 2021 a koná se v budově Hellenic-American Union, kde mají být pro návštěvníky připraveny nejrůznější výstavy, workshopy a přednášky oslavující fenomén komiksů.  

Aegina. Foto: Sára Sívková
Řecký ostrov Aegina. Foto: Sára Sívková

Můj dnešní hlavní úkol je instalace výstavy o českém komiksu. I když jsem měla určité povědomí o českých komiksech, nestačila jsem se divit, kolik roztodivných titulů a děl pochází zrovna z České republiky. Součástí výstavy je také projekce českého filmu „Lichožrouti“ (2016) a čestným hostem je paní Lucie Lomová, ilustrátorka a autorka komiksů „Anča a Pepík“. S paní Lomovou jsem měla čest se krátce seznámit přímo v Athénách, poštěstilo se mi být na její přednášce pro řecké publikum a vyslechnout si její zkušenosti z ilustrace komiksů. Bylo pro mě příjemným překvapením zjistit, že její komiksové postavičky se brzy objeví na televizních obrazovkách ČT1 jako animovaný seriál.  

Dnes je však nutné postarat se o to, aby všechny obrazy a štítky patřící k výstavě byly správně zavěšeny. I když se to může zdát jako úkol banální, opak může být pravdou. Obzvláště když půdorys místnosti, ve kterém se výstava má rozprostírat, je plný složitých zákoutí, sloupků a schodků a vašimi pomocníky jsou Řekové, kteří neovládají anglický jazyk. S místními se tedy dorozumíváme rukama nohama, zkouším dokonce i svoji začátečnickou lámanou řečtinu, a společnými silami se nám nakonec zdárně podaří všechny obrazy a sbírky komiksových knížek umístit na ta nejlepší místa. Posledním úkolem dnešního pracovního dne je vytvoření příspěvků na sociální sítě, v rámci kterých jsou všichni návštěvníci pozváni na zítřejší výstavu.  

Hlavní město Athény. Foto: Sára Sívková
Hlavní město Athény. Foto: Sára Sívková

Když se k večeru vracím zpět do svého dočasného athénského útočiště, udělám si ještě malou zastávku v historické čtvrti okolo Akropole, která je dle mého názoru tím nejkouzelnějším místem v Athénách. Procházím se po historických chodnících, vedle mě nejrůznější obchůdky se suvenýry, ty se střídají s antickými sloupy a historickými nalezišti. Představuji si, že právě zde mohly probíhat vášnivé filozofické debaty slavných athénských myslitelů a demokratů. Loučím se s výhledem na nádhernou noční Akropoli a vyrážím domů.  

Tento můj pracovní pobyt v Řecku pro mě byl první delší zastávkou v zahraničí, doposud jsem v zahraničí pobývala pouze v rámci několika denních výletů anebo obvyklých rodinných dovolených. A i když se dostavily počáteční obavy, jak to vlastně všechno zvládnu, musím upřímně říci, že moje první zkušenost byla skvělá. Vděčím za to hlavně paní ředitelce Českého centra, Lucii Kuligové, která mi představila krásy Athén. A mé nemenší díky patří také vždy usměvavým a vstřícným Řekům, kteří – i když jsem se nejednou ztratila – mi neváhali pomoci najít cestu zpět do známých míst. Budu s láskou vzpomínat na vášnivé diskuse s místními o politice, historii a filozofii.  

Ευχαριστώ πολύ. Děkuji mnohokrát. 

Řecké speciality. Foto: Sára Sívková
Řecké speciality. Foto: Sára Sívková

Tento příspěvek mohl vzniknout díky spolupráci s Českými centry. Sledujte náš web a sociální sítě, kde najdete další díly ze speciální série Jeden den na Erasmu v Českém centru.