Jeden den na Erasmu v Českém centru: Milán byl krásnou a obohacující zkušeností

Tereza Součková, Erasmus+ stážistka v Českém centru

Erasmus+ Dům zahraniční spolupráce

Seriál Jeden den… o životě studentů a stážistů v zahraničí. Pokračování speciálu o stážích v Českých centrech.

Jak vypadá jeden den v životě studenta nebo stážisty programů mezinárodní spolupráce? Jak probíhá výuka, setkávání se spolužáky, kolegy, praktická stáž nebo trávení volného času v zahraničí? O tom nám vypráví účastníci programů mezinárodní spolupráce. Dnes vám přinášíme další díl ze speciální série, ve které popisují jeden (ne)všední den vysokoškolští studenti, kteří vyrazili na dlouhodobou praktickou stáž v rámci Erasmus+ do jedné z evropských poboček Českého centra. Studentka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Tereza Součková přibližuje, jak strávila svou dvouměsíční stáž v Českém centru v Milánu

Medailonek

Je asi 9:30 a já si na jednom ze stanovišť sdílených kol BikeMi skrze aplikaci v telefonu jedno kolo odebírám a vyrážím na cestu do práce. Bydlím blízko Arco della Pace a cesta do práce na Via Giovanni Battista Morgagni mi trvá kolem 20 minut. Neplánovala jsem jezdit takto na kole, ale nepodařilo se mi (kvůli italské poměrně složité byrokracii) v rozumném čase zařídit lítačku, proto jsem se rozhodla místo MHD využívat kolo, a nakonec to je úplně výborné zpestření mého pobytu. Přijíždím kolem 10:00, po cestě si ještě koupím jedno cappuccino s sebou v kavárničce kousek od práce. Píšu zprávu kolegyni Káje, že už jsem dole, a ona mě přichází vyzvednout. Pracujeme v příjemné kanceláři v "Českém domě", kde se nachází kromě Českého centra i Generální konzulát ČR a další české organizace. Mým úkolem je především spravovat sociální sítě (Facebook, Instagram a web), přidávat různé aktuality, které by souvisely s Itálií a Českou republikou, pomáhat s přípravou plánovaných akcí Českého centra a plnit další různé úkoly související s jeho činností. O polední pauze jdeme na oběd do naší oblíbené asijské restaurace, čímž si trochu zpestříme pracovní den. 

Dnes píšu příspěvek (v češtině i v italštině) o velkém projektu Českých center, který u nás proběhl minulý týden. Jednalo se o "mural", tedy nástěnnou malbu, v režii českého umělce. "Naším" umělcem byl street-artista David Strauss, který vytvořil portréty Karla Čapka a Václava Havla ve Společném výzkumném středisku Evropské komise v Ispře (asi hodinu od Milána). V týdnu, kdy tam David Strauss tvořil, jsme do Ispry dvakrát jely s Kájou a s ředitelkou Českého centra Simonou Calboli. Byla pro mě úžasná a naprosto netradiční zkušenost vidět jak tvorbu tohoto umělce, tak ono výzkumné středisko v Ispře a Evropskou školu ve Varese, kde měl David Strauss workshop pro děti. Při psaní příspěvku se na chvíli trošku ztrácím ve vzpomínkách na tuto skvělou akci – je úžasné, že ne všechny pracovní dny jsou pouze o tom být v kanceláři. Začínám se těšit na další takové akce, které mě tu čekají, především se jedná o vernisáže různých výstav a další kulturní události pořádané Českým centrem.

Mural s Davidem Straussem. Foto: Tereza Součková
Mural s Davidem Straussem. Foto: Tereza Součková

Pracovní den v kanceláři končíme v 18:00 a já se opět na kole vracím domů. V hlavě už se mi honí myšlenky o tom, kam pojedu o víkendu. Snažím se tu totiž ve volném čase, tj. především o víkendech, hodně cestovat, což je díky zdejším rychlým vlakům velmi snadné. Navštívila jsem tu už Lago di Como, Veronu, Paviu, Bergamo, Bolognu, Lago di Garda, Torino, Genovu, Mantovu, Vicenzu, Benátky a Lecco. Všechna tato místa a samozřejmě samotné město Milán jsou impozantní. Tím, že moje stáž trvá pouze dva měsíce, potřebuji využít každičký volný den, proto večer poctivě plánuji, kdy na jaký výlet pojedu a už se moc těším na víkend a další nové místo, které navštívím.

Genova. Foto: Tereza Součková
Genova. Foto: Tereza Součková

Tento příspěvek mohl vzniknout díky spolupráci s Českými centry. Sledujte náš web a sociální sítě, kde najdete další díly ze speciální série Jeden den na Erasmus v Českem centru.