Cena DZS 2022 za jednotlivce. Andrea Duchoňová

Studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy vede děti i svou generaci k udržitelnému a zdravému způsobu života.

Cenu DZS 2022 za kategorii jednotlivci vyjíždějící z ČR získala za svou aktivitu během studií a studijních výjezdů Andrea Duchoňová. Andrea vyjela na svůj první zahraniční studijní pobyt už na střední škole, kdy strávila rok ve Francii. Poté, co začala studovat na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, se rozhodla jet na studijní pobyt do švýcarského Lausanne, který byl ale kvůli pandemii předčasně ukončen. Po rozvolnění opatření vycestovala s programem Erasmus+ do Nantes. Ve Francii ji zaujal koncept „studenti studentům“ a velký počet dobrovolnických akcí, které v kampusu probíhaly. Do mnoha z nich se zapojila, pomáhala třeba při cyklistickém závodě Tour de France. Další semestr absolvovala na Kodaňské univerzitě, když uspěla s přihláškou do programu Výživa a zdraví v rámci aliance 4EU+, do které je Univerzita Karlova zapojena. Po vypuknutí války na Ukrajině se aktivně zapojila do podpory ukrajinských uprchlíků přímo v Kodani.

Po návratu do Česka se stala vedoucí nově sestaveného Mezinárodního studentského týmu Univerzity Karlovy, ve kterém studenti pomáhají studentům. Tým organizuje sportovní a charitativní akce (jako například Hřeje mě pohyb), pravidelné diskusní večery apod. Andrea pomohla vytvořit místnost Student Point, která slouží jako zázemí pro členy týmu a jako poradna pro studenty. Aktivně propaguje zahraniční studijní pobyty a společně s týmem zorganizovala velmi úspěšné charitativní běhy na podporu Ukrajiny. Svou činností v Mezinárodním studentském týmu přispívá k šíření dobrého jména Univerzity Karlovy a zvyšuje její prestiž doma i v zahraničí.

Podívejte se na celý rozhovor s Andreou Duchoňovou:

Svoje zkušenosti by ráda využila pro inovaci výuky na škole, kam plánuje nastoupit. Budoucí žáky chce vést ke zdravému způsobu života, toleranci a návykům, které respektují principy udržitelnosti.

Ceny DZS oceňují již pátým rokem kvalitní projekty a aktivity v oblasti mezinárodního vzdělávání. Soutěžní kategorie navazují na aktuální prioritní vzdělávací témata. Všechny nominované i vítězné projekty za uplynulý rok představujeme v naší publikaci Ceny DZS 2022: To nejlepší z mezinárodního vzdělávání.

Vítěze postupně představujeme na našich stránkách. Podívejte se na předchozí krátké rozhovory na našem Youtube kanálu.