Cena DZS 2022 za inkluzi a diverzitu. Společně to zvládneme aneb Nejsi na to sám

RV, DZS

Study in Czechia

Projekt Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava pomáhá zahraničním studentům i zaměstnancům s každodenními problémy.

Držitelem Ceny DZS 2022 v kategorii inkluze a diverzita se stala Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava se svým projektem Společně to zvládneme aneb Nejsi na to sám. Jeho cílem je podpora zahraničních studentů a zaměstnanců v nelehkých životních situacích. Realizaci má na starost kancelář International Contact Point, která poskytuje zahraničním studentům i zaměstnancům univerzity pomocnou ruku v každodenním životě.  

„Kancelář pomáhá zahraničním studentům a zaměstnancům s běžnými problémy od zajištění víz přes hledání bydlení nebo objednání k lékaři po návštěvu banky. Nově se studenty řešíme také jejich psychické zdraví a snažíme se, aby měli přístup ke stejné péči, jako by měl český občan,“ vysvětluje Marek Siwy z Oddělení mezinárodních vztahů univerzity. 

Podívejte se na krátký rozhovor s Markem Siwym, který představuje projekt Společně to zvládneme aneb Nejsi na to sám:

 

V poslední době kancelář zaznamenala nárůst počtu cizinců trpících zvýšenou mírou stresu či duševními poruchami, a to zejména v průběhu pandemie covidu-19 nebo na začátku války. V reakci na to začala univerzita nabízet služby anglicky hovořícího psychologa a osobnostního kouče. Tyto služby jsou poskytovány zdarma a anonymně, přičemž na každý semestr je vytvořen harmonogram konzultací. Využitím psychologických konzultací či koučinku lze předejít duševní nepohodě či prohloubení psychických problémů. Řada cizinců využívá konzultace pravidelně. V případě potřeby jsou studenti doprovázeni k odborníkům s psychiatrickou praxí, kde je jim poskytnuta odpovídající lékařská péče. Projekt poskytuje stejnou podporu všem studentům. Cizinci se díky tomu cítí na univerzitě v duševní pohodě a vědí, že se v případě potřeby mají na koho obrátit. 

Projekt si zakládá na zajištění přístupu k psychologické péči pro všechny bez rozdílu a usnadňuje cizincům studium a pracovní život v Česku. Odborná porota proto hodnotila jeho přínos v oblasti inkluze jako mimořádný. 

Ceny DZS oceňují již pátým rokem kvalitní projekty a aktivity v oblasti mezinárodního vzdělávání. Soutěžní kategorie navazují na aktuální prioritní vzdělávací témata. Kategorie inkluze a diverzita vychází z cílů udržitelného rozvoje OSN i horizontálních priorit programů Erasmus+ a Evropský sbor solidarity na roky 2021–2027. 

Všechny nominované i vítězné projekty za uplynulý rok představujeme v naší publikaci Ceny DZS 2022: To nejlepší z mezinárodního vzdělávání.