Švýcarsko finančně podpoří účast svých institucí v aliancích Evropských univerzit 

Erasmus+ CZELO

Švýcarské univerzity se nově mohou zapojit do aliancí jako přidružení partneři. 

Aktuální výzva k předkládání návrhů v rámci iniciativy Evropských univerzit je nově otevřena všem vzdělávacím institucím ze zemí, které jsou součástí Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání. Členy aliancí tak nyní mohou být i univerzity ze Švýcarska. 

Švýcarské vysokoškolské instituce se mohou buď připojit ke stávajícím aliancím, nebo se podílet na vzniku úplně nových. V každém případě však musí mít roli přidruženého (asociovaného) partnera, který nemůže být příjemcem EU grantu. Proto vyčlenil švýcarský Státní sekretariát pro vzdělávání, výzkum a inovace (SERI) 6 milionů švýcarských franků (přibližně 138 milionů korun) na podporu univerzit, které budou mít o zapojení do aliancí zájem. Tento rozpočet je určen na následující čtyři roky (2022–2025). 

Evropské univerzity patří mezi stěžejní iniciativu v rámci dosažení cílů Evropského prostoru vzdělávání. Evropská komise v předchozích letech vypsala dvě výzvy (2019 a 2020), které však byly otevřeny pouze zemím přidruženým k programu Erasmus+. Rozšíření účasti na instituce mimo programové země je tak důležitou novinkou výzvy 2022. Více se dočtete v plném textu výzvy a v našem předchozím článku. Uzávěrka pro podávání žádostí je 22. března. 

Švýcarské instituce, které budou mít zájem se do letošní výzvy zapojit, musí do 6. března předložit své žádosti národní agentuře pro výměnu a mobilitu ve vzdělávání Movetia. Ta jim bude s procesem zapojení do aliancí pomáhat. Více informací se dočtete na webu agentury