Skvělá příležitost pro rozvoj českých univerzit. Co přinesla letošní EAIE?

V Barceloně proběhl 32. ročník mezinárodního veletrhu a konference vysokého školství EAIE 2022. ČR reprezentovalo 22 univerzit.

EAIE 2022

Minulý týden jsme se v roli organizátorů národního stánku zúčastnili mezinárodního veletrhu a konference EAIE (European Association for International Education) v Barceloně. Součástí české delegace byli zástupci 22 tuzemských univerzit, kteří během akce využívali deset konzultačních míst našeho stánku inciativy Study in the Czech Republic ke schůzkám se zájemci o navázání partnerství z institucí celé Evropy. Jedna z nejvýznamnějších událostí (nejen) pro evropské odborníky ze sektoru vysokoškolského vzdělávání nabídla institucím po tříleté pauze způsobené pandemií covid-19 jedinečnou příležitost navazovat mezinárodní partnerství. Možná právě kvůli tříleté odmlce se jednalo o historicky největší konferenci EAIE – její 32. ročník navštívilo přes 6 200 lidí z více než devadesátky zemí.

Česká republika zanechala v Barceloně nesmazatelnou stopu díky slavnostní české recepci, kterou jsme uspořádali společně s českým velvyslanectvím u příležitosti předsednictví ČR v Radě EU. Akce se zúčastnilo přes 400 hostů z celé Evropy a zařadila se tak mezi největší společenské události letošní EAIE. Recepci zahájili úvodním slovem velvyslanec České republiky ve Španělsku Ivan Jančárek a ředitel Domu zahraniční spolupráce (DZS) Michal Uhl: „Věřím, že zvyšování kvality českého školství není možné bez prohlubování internacionalizace. Výjezdy českých studentů a akademických pracovníků do zahraničí či společné mezinárodní projekty jsou nezbytné pro kvalitativní rozvoj vysokoškolských institucí. Internacionalizace přináší impulsy pro modernizaci českého vysokého školství prostřednictvím působení zahraničních studentů a odborníků. Konference a veletrhy jako je EAIE jsou proto extrémně důležité – na těchto setkáních se totiž rodí budoucí mezinárodní spolupráce, která je pro úspěch vysokých škol zásadní, “ řekl Michal Uhl.

Michal Uhl na české recepci 2
Ředitel DZS Michal Uhl uvedl českou recepci.

Jeho slova v následujících dnech potvrzovali také samotní zástupci českých univerzit. „Naší univerzitě na internacionalizaci velmi záleží. Tento veletrh je jednou z obrovských příležitostí, jak se potkávat se zahraničními partnery, posilovat spolupráci a navazovat nová partnerství. Kromě toho však konference umožňuje získávat cenné zahraniční zkušenosti a sdílet příklady dobré praxe,“ uvedla například Leona Stašová, prorektorka pro zahraniční vztahy Univerzity Hradce Králové.

EAIE totiž zdaleka není pouze veletrhem a místem pro navazování zahraniční spolupráce, možná ještě významnější část tvoří konference s bohatou nabídkou přednášek, workshopů, debat a networkingových akcí. Letošní EAIE nesla podtitul The future in full colour, který metaforicky odkazoval na stále se rozšiřující sadu nástrojů využívaných v mezinárodních aktivitách vysokých škol, které napomáhají tvořit živý a inkluzivní obraz společné budoucnosti. To se promítlo i do výběru témat konferenční části akce. Velké množství přednášek a debat se věnovalo tématům, jako je například „domácí“ internacionalizace, diverzita nebo inkluze ve vysokoškolském vzdělávání. Program reflektoval rovněž aktuální politické události jako je válka na Ukrajině a pandemie covid-19 a jejich dopady na evropský vzdělávací systém. Ukrajinským studentům postiženým válkou, stejně jako zahraničním studentům během pandemie pomáhalo Dobrovolnické centrum Masarykovy univerzity, za což brněnská univerzita obdržela prestižní cenu za internacionalizaci v sekci EAIE Awards.

Stánek DZS
Konzultace na stánku Study in the Czech Republic.

Potkali jsme spoustu zajímavých lidí nejen z Evropy, ale také z Jižní a Severní Ameriky. To jsou pro nás regiony, kam bychom se chtěli dostat a kde bychom chtěli naši práci hlouběji rozvíjet. Kdyby nebylo této akce, tak bychom se s těmito potenciálními partnery možná ani nepotkali, proto se jedná o úžasnou příležitost i v tomto smyslu,“ popsala jeden z hlavních benefitů EAIE Karolína Otcová z odboru vnějších vztahů České zemědělské univerzity v Praze.

Prohlédněte si fotogalerii z letošní EAIE: