Internacionalizace jako pestrá paleta barev. Začala konference a veletrh EAIE 2022

Včera začal 32. ročník vysokoškolského veletrhu a konference EAIE, který probíhá až do 16. září v Barceloně.

Stánek Sudy IN

Jednu z nejvýznamnějších tradičních evropských i světových akcí vysokoškolského vzdělávání pořádá European Asociation for International Education (EAIE). V rámci konference a českého předsednictví v Radě EU jsme společně s českou ambasádou v Madridu uspořádali slavnostní recepci, které se zúčastnilo přes 400 hostů, především zástupců českých a zahraničních univerzit. Recepci zahájili úvodním slovem velvyslanec České republiky ve Španělsku Ivan Jančárek a ředitel Domu zahraniční spolupráce (DZS) Michal Uhl: „Věřím, že zvyšování kvality českého školství není možné bez prohlubování internacionalizace. Výjezdy českých studentů a akademických pracovníků do zahraničí či společné mezinárodní projekty jsou nezbytné pro kvalitativní rozvoj vysokoškolských institucí. Internacionalizace přináší impulsy pro modernizaci českého vysokého školství prostřednictvím působení zahraničních studentů a odborníků. Konference a veletrhy jako je EAIE jsou proto extrémně důležité – na těchto setkáních se totiž rodí budoucí mezinárodní spolupráce, která je pro úspěch vysokých škol zásadní, “ řekl Michal Uhl.

Michal Uhl na české recepci
Michal Uhl zahajuje recepci v rámci EAIE 2022 a českého předsednictví v Radě EU.

Letošní konference a veletrh EAIE nesoucí podtitul „The future in full colour“ klade důraz na stále se rozšiřující paletu nástrojů využívaných v mezinárodních aktivitách vysokých škol, které napomáhají tvořit živý a inkluzivní obraz společné budoucnosti. Zástupci českých vysokých škol budou mít na veletrhu k dispozici zázemí stánku Study in the Czech Republic. Pro letošní ročník má DZS k dispozici stánek o velikosti 72 m2 s deseti konzultačními místy a novým designem, který byl představen na veletrhu NAFSA v Denveru.

„Pořádání národní recepce na EAIE je již tradiční způsob, jak pomoci českým vysokým školám neformálně prohlubovat partnerství se zahraničními institucemi. Letošní akce je ale přece jen speciální, protože se odehrává v době, kdy ČR předsedá Radě EU. Organizací recepce tak přenášíme naše předsednictví i do oblasti mezinárodní a evropské spolupráce mezi vysokými školami. Tedy na pole, kde evropská témata, i díky programu Erasmus+ či Evropské strategii pro univerzity, mají obrovský vliv,“ komentuje význam slavnostního setkání Jakub Tesař, vedoucí oddělení internacionalizace studia v ČR.

Stánek Study in the Czech Republic na EAIE 2022
Stánek Study in the Czech Republic na EAIE 2022

EAIE 2022 je proto ideálním místem pro zástupce vysokoškolských institucí k navazování partnerství a prohlubování mezinárodní spolupráce se zahraničními partnery. Letos se akce zúčastní zástupci těchto 22 českých vysokých škol: