Školení Kreativní Erasmus+ přivítalo zástupce z českých a slovenských divadel

PM, DZS

Erasmus+

Program Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže podporuje i kulturní projekty. To a více zjistili účastníci školení v Praze.

Kreativní Erasmus

Od spolupráce (nejen) divadel, po vzdělávací výjezdy jednotlivců, až ke školením pro žadatele v programu Erasmus+. Školení Kreativní Erasmus+ Divadlem ke vzdělávání, které se konalo od 30. do 31. srpna v Praze, přiblížilo, jakou podobu mohou mít projekty kulturních organizací, a že program Erasmus+ je otevřen i pro ně. Zároveň měli účastníci prostor na networking, během kterého se mohli zástupci českých a slovenských divadel propojit pro případné budoucí projekty. Právě díky skutečnosti, že mezinárodní projekty organizací ze Slovenska a České republiky odstraňují jazykovou bariéru, může být taková spolupráce skvělým prvním zapojením do tohoto programu.

Školení bylo mimo grantové příležitosti obohaceno o příklady dobré praxe, na kterých bylo pro účastníky snadnější si představit podobu takového projektu. Navštívili například divadelní představení Národního divadla v Praze s názvem Rozvod – věc veřejná, které je jednou z aktivit jejich schváleného projektu programu Erasmus+ mládež. Školení o svou dobrou praxi obohatilo také Divadlo Aldente a Cirqueon. Brzy s nimi přineseme i video rozhovory na našich stránkách.

Kreativní Erasmus

Divadlem ke vzdělávání 

Kultura a vzdělávání jde ruku v ruce a právě Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže je jedním z ideálních propojení. Mezi účastníky proběhlo mimo jiné i hlasování, kterému publiku se v rámci vzdělávacích aktivit již nyní věnují. Mládež od 13 do 30 let zůstala o bod před dospělým publikem. A právě mládež je pro divadla a Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže stejnou prioritou. Věnovat se mladým lidem má pozitivní dopad nejen na samotné mladé účastníky, ale i divadla, která skrze neformální vzdělávací aktivity mohou přiblížit vybraná témata i samotné divadlo a jeho repertoár. To může pomoct budovat dlouhodobý pozitivní vztah mládeže ke kultuře a k danému divadlu. Přesah těchto aktivit se osvědčuje i v propojení s formálním vzděláváním jako doplněk výuky na školách. Na školení přijala pozvání i divadelní lektorka z Asociace divadelních lektorů Daniela von Vorst, která účastníkům představila, jak může divadelní lektor usnadnit realizaci těchto doprovodných vzdělávacích aktivit a ukázala, jak se již v mnoha divadlech takto děje.

Doufáme, že jsme tímto školením otevřeli dveře dalším žadatelům, kteří díky programu Erasmus+ vytvoří smysluplné kreativní projekty pro mladé lidi a/nebo pracovníky s mládeží. Přejeme hodně štěstí při psaní žádosti, uzávěrka je již 4. října.

Kreativní Erasmus

Od mladých lidí (nejen) pro mladé lidi 

Zajímá vás, jak může taková aktivita probíhajícího projektu (KA2) vypadat? I vy se můžete přijít podívat na představení Rozvod – Věc veřejná, které je výstupem projektu Národního divadla v Praze v rámci Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže. Mladí lidé byli zapojeni do tvorby samotného představení a následně v něm i participují. Nejbližší termíny jsou 4. a 5. prosince na Nové scéně Národního divadla. Poslechněte si díl podcastu Národního divadla věnovaný právě tomuto představení.