Přihlaste se do soutěže DiscoverEU a procestujte zdarma Evropu

Erasmus+

Jízdenku na vlak může vyhrát 35 000 mladých lidí z celé EU

DisocverEU 2022

Soutěž DiscoverEU je zpátky! Mladí lidé, kteří se narodili v období od 1. července 2003 do 30. června 2004 (včetně) můžou vyhrát bezplatnou jízdenku na cesty po Evropě. Stačí vyplnit online kvíz na Evropském portálu pro mládež v termínu 7. –21. dubna 2022. Vlakovou jízdenku získá až 35 000 mladých Evropanů. Další dostanou šanci v říjnovém kole.

„Ta zkušenost mi opravdu pomohla „dospět“. Bylo mi 18 a poprvé jsem cestovala bez dospělého doprovodu. Musela jsem si vše sama zařídit, najít si ubytování, řídit se rozpočtem. Na pobyt jsem jela před nástupem na vysokou školu, hned po střední škole. Pomohlo mi to otevřít se novým kulturám z EU, protože jsem se setkala s tolika cestovateli z různých zemí. Věřila jsem různým klišé o různých zemích, ale když jsem se s lidmi z těch zemí setkala, uvědomila jsem si, že jsme všichni stejní.“ Venise z Francie procestovala díky DiscoverEU Anglii, Belgii, Německo a Českou republiku.

DiscoverEU je iniciativa Evropské komise, díky které můžou čerstvě plnoletí vyhrát bezplatnou vlakovou jízdenku na cesty po Evropě. Spuštěna byla v roce 2018 a od letošního roku je součástí programu Erasmus+. Tisícům mladých umožňuje zažít vlakové dobrodružství a udržitelně cestovat napříč kontinentem. Mají tak šanci poznat krásy a rozmanitost Evropy (často úplně poprvé v životě) a taky se seznámit se zahraničními vrstevníky.

Nově dostanou výherci soutěže také slevovou kartu, kterou můžou využít při nákupech jídla, ubytování, lístků na kulturní a sportovní akce nebo na místní hromadnou dopravu.

Registrace je snadná: zájemci, kteří splňují podmínky soutěže, musí správně odpovědět na otázky v online kvízu na Evropském portálu pro mládež (kvíz bude otevřen v období od 7. do 21. dubna). Kvízové otázky jsou zaměřené všeobecně na Evropskou unii, na její politické priority a iniciativy pro mladé lidi.
Výherci budou o výhře informováni e-mailem do několika týdnů po vyplnění kvízu. Soutěžící, kteří hned nevyhrají, budou zařazeni na seznam náhradníků a jízdenku získají, pokud se nějaké místo uvolní.

Všichni zájemci se můžou na Facebooku zapojit do aktivní komunity #DiscoverEU Official, kde můžou hledat spolucestující nebo získat užitečné tipy od ostatních členů.