Zapojte se do soutěže DiscoverEU a poznejte Evropu i sebe sama

PM, DZS

Je vám 18 let a jste občanem Evropské unie? Tak pojeďte s námi objevovat krásy Evropy!

DiscoverEU je iniciativou Evropské unie, jejímž cílem je nabídnout mladým lidem ve věku 18 let možnost získat cestovatelskou zkušenost. Budou tak moci využít volného pohybu na území Evropské unie a objevovat rozmanitost Evropy, její historie a kulturního bohatství, dostat se do kontaktu s lidmi z různých zemí a v konečném důsledku i hlouběji poznat sebe sama.

V tomto roce, bude mít příležitost vyhrát jízdenku až 60 000 mladých lidí. Staň se jedním z nich a přihlas se do tohoto kola soutěže. Příjem přihlášek začne v úterý 12. října 2021 ve 12.00 SELČ a skončí v úterý 26. října 2021 ve 12.00 SELČ.

Podmínky účasti v soutěži:

  • Vaše datum narození musí spadat do období od 1. července 2001 (včetně) do 31. prosince 2003 (včetně).
  • V den, kdy se o udělení časových jízdenek rozhoduje, musíte mít státní příslušnost jednoho z členských států Evropské unie.
  • Do elektronické přihlášky musíte vyplnit číslo svého občanského průkazu nebo cestovního pasu.

Přihlásit se do soutěže DiscoverEU je možné na Evropském portálu pro mládež vyplněním online přihlášky.

Poté musíte správně odpovědět na kvízové otázky.

Můžete cestovat samostatně nebo až se čtyřmi přáteli ve skupině, a to za předpokladu, že všichni splňují výše uvedené podmínky účasti v soutěži. Členové vaší skupiny musí použít při podání své přihlášky kód vaší přihlášky. Pokud jste podali přihlášku jako člen skupiny, nemusíte odpovídat na kvízové otázky.

Pokud vyhrajete, budete moci cestovat po dobu 1 až 30 dnů v období od 1. března 2022 do 28. února 2023

Výherci budou většinou cestovat vlakem. Aby se však zajistila co nejširší účast, mělo by být možné využít v rámci iniciativy i alternativní druhy dopravy jako trajekty a autobusy, a to při zohlednění vzdáleností, časových omezení a dopadu na životní prostředí.

Tipy na cestu

Nevíte, jestli se do soutěže zapojit? Přečtěte si příběhy z cest předchozích účastníků DiscoverEU

Potřebujete inspiraci při plánování trasy DiscoverEU? Zajímá vás, co nabízejí nejudržitelnější města v Evropě? Podívejte se na mapu DiscoverEU Green Route!

Hledáte inspiraci, kam se v rámci vaší cesty podívat? Přečtěte si článek Báječná železniční dobrodružství – kam vyrazit s evropskou časovou jízdenkou.

Přečtěte si také nejčastější dotazy ohledně DiscoverEU, kde najdete spoustu praktických informací.