Parazitní slova, příběh a tempo! Ambasadoři trénovali mluvený projev

V polovině února jsme pro Ambasadory Evropského sboru solidarity uspořádali workshop komunikačních a prezentačních dovedností.

Školení pro naše nové ambasadory vedl lektor a kouč TED Talks Martin Vasques. V průběhu první, teoretické části se ambasadoři dozvěděli tipy a triky, jak publikum zaujmout a nenudit, jak strukturovat prezentaci, jaké otázky posluchačům pokládat nebo jaké „icebreakry“ použít k uvolnění atmosféry. Celou řadu aktivit si mohli i sami vyzkoušet a navzájem se tak alespoň online lépe poznat.

„Často neznáme publikum, prezentujeme bez cíle, máme nesrozumitelný projev, zabíháme do přílišných detailů a předáváme tak informace, které naše publikum neocení,“ popsal Vasquez nejčastější chyby, kterých se při prezentování dopouštíme. Zároveň vyjmenoval tři nejčastější nešvary mluveného projevu: „parazitní slova a zvuky, řeč bez důrazu a pauz a příliš pomalé nebo příliš rychlé tempo řeči“. Na to všechno a mnoho dalšího se přitom zaměřil společně s našimi ambasadory během online školení.

Školení ambasadorů
Lektor Martin Vasquez se během školení uchyloval také ke známým popkulturním odkazům

Během druhé části workshopu si každý z ambasadorů vyzkoušel prezentovat své zkušenosti a zážitky z dobrovolnictví v zahraničí. Následovala zpětná vazba, padala slova chvály i konstruktivní kritika a podněty k ještě lepšímu přednesu.

„Wokshop komunikačních dovedností byl moc fajn. Martin je velký sympaťák, který říká všechny komentáře přímo na rovinu, což oceňuji. Právě upřímná zpětná vazba mi pomáhá nejvíc a posouvá mě dál. Myslím, že zkušenosti využiju nejen ve svém ambasadorství,“ řekla Markéta Čapková, ambasadorka a účastnice workshopu.

Už brzy si budete moci některé z našich ambasadorů poslechnout například na online veletrhu Gaudeamus, kde se podělí o své zážitky.