Oslavy jednoty ale i rozmanitosti. Takový byl letošní Den Evropy

PM, DZS

Dům zahraniční spolupráce

Jak probíhaly oslavy Dne Evropy ve znamení spolupráce mezi evropskými národy v Praze a regionech? Byli jsme u toho i letos.

Den Evropy DZS
Na slepé mapě u našeho stánku v Praze jste se mohli pochlubit, kde jste byli s Erasmus+. Foto: DZS

Při oslavách Dne Evropy si připomínáme nejen výročí Schumanovy deklarace, francouzského ministra zahraničních věcí, který touto deklarací 9. května 1950 položil základ k evropské mírové spolupráci a integraci, ale i výročí vstupu České republiky do EU před 19 lety v květnu 2004. Pro přistoupení k EU se tehdy vyjádřilo pozitivně 77,3 % hlasujících. Kam jsme měli letos příležitost vyrazit za akcemi po Česku?

Den Evropy v Praze

Ačkoliv Den Evropy připadá každý rok na 9. květen, v Praze jsme se setkali už v pátek 5. května poprvé v souvislosti s konáním hudebního festivalu United Islands na Střeleckém ostrově. Vše probíhalo i jako loňský rok za organizace Zastoupení Evropské komise v ČR již tradičně se vstupem zadarmo. Náš stánek spolu se stánky zemí Evropské unie a mezinárodních organizací, ve kterém jsme zájemce informovali o našich programech, sloužil i jako jedno ze soutěžních stanovišť pro děti. Ty si zde mohly za razítko vyplňovat slepou mapu "Cestujte s Erasmem po Evropě", vyplňovat osmisměrku a získat drobné ceny. Během dne byla možnost využít speciální tramvajové zastávky na Mostě Legií „Evropská“.

Náš stánek na Dni Evropy. Foto:DZS
Náš infostánek na Dni Evropy. Foto: DZS

Kromě stánků jsme byli vidět i na Vltava stage, kde od 14:30 probíhala debata „Změň (svůj) svět – Do zahraničí za zážitky a příležitostmi“ s účastníky zahraničních výjezdů. Tomáš Novotný a Amanda Stašková, kteří mají bohaté osobní zkušenosti s programy Erasmus+ a Evropský sbor solidarity, diskutovali s Lenny Trčkovou, moderátorkou a dramaturgyní známou například z České televize, o tom, jak jim participace změnila život a co by doporučili těm, kteří doposud váhají zapojit se. Cílem bylo ukázat, že na Erasmus nemusí vyjet pouze vysokoškoláci, ale že možnosti k výjezdu jsou mnohem širší.

Jedním z hostů naší debaty byla Amanda Stašková. Amanda kromě několika výměn mládeže s programem Erasmus+ a účasti na projektech zaměřených na pomoc sociálně vyloučeným osobám či jinak sociálně ohroženým lidem, odjela s Evropským sborem solidarity na 10 měsíců do Španělska. Tam pracovala primárně s lidmi s mentálním či jiným hendikepem. „Řešila jsem ve svém životě spoustu nepříjemných věcí, pocity úzkosti a vnitřní stresy. Zkoušela jsem různé terapie a nikdy mi nic moc nepomáhalo. Spoustu let jsem v sobě měla pocit, že chci odjet pryč, zlomit pouta, která mě vázala na jedno místo. Podávala jsem přihlášky na dobrovolnictví co nejdále od domova, a odpověděli mi ze Španělska. Celý pobyt tam mi strašně pomohl. Člověk si začne neskutečně věřit a začne se mít rád. Všem mladým lidem bych takovou zkušenost doporučila.

Tomáš Novotný v rámci debatního bloku taktéž vyprávěl o své zkušenosti s výjezdem do Španělska, konkrétně na Universidad de Almería. "Je rozdíl, jestli jedete do zahraničí na měsíc, nebo třeba na půl roku. Když jsem přijel poprvé do Španělska, sundal batoh a otevřel svůj kufr, došlo mi, že tu budu půl roku a nikoho tu neznám. Jsem tu úplně sám. První týden či dva mi velmi pomohla aplikace Whatsapp - díky ní jsem se dokázal rychle spojit s ostatními studenty."

Více podrobností o proběhlém programu v Praze najdete na webu či v události na Facebooku.

Panel Změň (svůj) svět: Do zahraničí se zážitky a příležitostmi. Foto:DZS
Panel Změň (svůj) svět: Do zahraničí se zážitky a příležitostmi. Foto: DZS

Den Evropy v Brně

Mohli jsme se s vámi potkat na oslavách i v Brně, a to 9. května na nádvoří Staré radnice. Pro návštěvníky byl připraven open air program (představení VIDA science centra s pokusy, místních škol či kapely SAFE EXIT), a na našem infostánku jsme prezentovali příležitosti v rámci programu Erasmus+ v zahraničí. Hlavním organizátorem akce byl tento rok Europe Direct Brno a Knihovna Jiřího Mahena v Brně ve spolupráci s dalšími partnerskými organizacemi včetně DZS. Zájemci měli při příležitosti Dne Evropy možnost zadarmo vystoupat na věž Staré radnice.

Den Evropy v Brně.
Den Evropy v Brně. Foto: Peter Mikus

Další informace o brněnském Dni Evropy najdete webu Europe Direct, a také v události na Facebooku.

Den Evropy ve Vrchlabí

9. května jsme slavili také ve Vrchlabí v Krkonošském centru environmentálního vzdělávání (přezdívaný Krtek), kde jsme mezi více než 50 studenty středních škol propagovali aktivity Erasmus+ a Evropského sboru solidarity. Mezi zábavné aktivity patřila i vědomostní soutěžní anketa včetně zpětné vazby od studentů a losování správných odpovědí.

Oslavy Dne Evropy ve Vrchlabí. Foto: DZS
Oslavy Dne Evropy ve Vrchlabí. Foto: DZS

Eurodesk a Den Evropy

Se zástupci Eurodesku, evropské informační sítě propagující příležitosti pro mladé, jste se i letos mohli potkat na Dnech Evropy pořádaných v:

  • Brně - v rámci brněnského Majálesu, kde jsme zájemcům dali více informací o EU a jak se zapojit do příležitostí, které nabízí.
  • Jihlavě
  • Hradci Králové
  • Liberci
  • Pardubicích

Aktuálně také běží do tohoto pátku 12. května online kvíz o ceny přes aplikaci Kahoot od organizace RADKA, která působí v Ústeckém kraji. Kvízu se může zúčastnit každý, stačí pokud na webové stránce Kahoot.it zadáte přístupový kód 09211328. Pozor, kvíz je omezen na 40 hráčů.

Budeme přítomni i na další akci, která proběhne 11. května na náměstí Edvarda Beneše v Holešově, kde bude připraven zajímavý program v rámci Evropského roku dovedností na různých stanovištích od 9:00 do 11:30. Na akci budou mít děti už tradičně možnost napsat Evropské unii vzkaz a popřát do dalšího roku.