Den Evropy i s naší účastí. Letos jste nás mohli navštívit v několika českých městech

RV, DZS

Dům zahraniční spolupráce

I letos proběhly oslavy Evropy, a to ve znamení 18 let od vstupu České republiky do EU a předsednictví ČR v Radě EU.

Den Evropy 2022
U našeho stánku na Střeleckém ostrově v Praze jste si mohli na naší mapě vybrat, kam vás to táhne...

9. květen je tradičně Dnem Evropy. V tento den jsme si připomněli výročí historické Schumanovy deklarace, v níž byla nastíněna myšlenka nové formy politické spolupráce v Evropě. Schumanův návrh se považuje za počátek evropského společenství, které dnes nazýváme Evropskou unií.

I letos na oslavu Dne Evropy proběhla celá řada akcí i online aktivit ve všech členských státech EU a Česká republika nezůstala pozadu.

Den Evropy v Praze

Pod taktovkou Zastoupení Evropské komise v ČR proběhl v Praze na Střeleckém ostrově festival, na kterém jste mohli navštívit stánky členských zemí EU, mezinárodních organizací i Domu zahraniční spolupráce. Na hlavní stage se konaly zajímavé diskuze, umělecká vystoupení i koncerty a ve dvou debatních stanech také diskuze se zajímavými hosty. U našeho stánku jsme vám představili možnosti mezinárodní spolupráce, studijních výjezdů, stáží či dobrovolnictví a také jste si mohli zasoutěžit v kvízu. V rámci programu se uskutečnil také rozhovor s influencerkou Annou Kadeřávkovou, která pomáhala jako dobrovolnice neziskové ekologické organizaci v Itálii. Anna vystoupila na hlavní stage od 14:30 do 15:00.

Více informací o oslavách v Praze: www.evropskedny.cz

Den Evropy v Brně

Do oslav Dne Evropy se zapojilo také město Brno. Na Moravském náměstí čekal na návštěvníky od rána do večera bohatý kulturní program včetně panelové výstavy brněnských projektů podpořených Evropskou unií. Akce se zúčastnil i tým, který chystá kandidaturu Brna v soutěži Evropské hlavní město kultury. Celý den byl tematicky zaměřený na Francii, protože spolu s Českou republikou budou na rok 2028 kandidovat i francouzská města. Na místě nechyběl ani stánek DZS nabitý informacemi o možnostech studia, stáží a dobrovolnictví v zahraničí.

Více informací o oslavách v Brně: kultura.brno.cz/den-evropy

Den Evropy v Hradci Králové

V Hradci jste se v rámci oslav mohli zúčastnit celé řady zajímavých přednášek v prostorách sálu královéhradeckého zastupitelstva. Během bloku od 11:30 jsme vám představili možnosti zahraničních výjezdů s programy Erasmus+ a Evropský sbor solidarity. V prostorách Univerzity Hradec Králové vás čekala živá knihovna na téma odlišnosti kultur. Další program nabídly stánky před budovou krajského úřadu na Pivovarském náměstí. 

Více informací o oslavách v Hradci Králové: bit.ly/DenEvropyHK

Eurodesk a Den Evropy

Akcí na oslavu Evropy se účastnil také Eurodesk – evropská informační síť, která propaguje příležitosti pro mladé. Kde jste se se zástupci mohli potkat?

  • Pelhřimov: Hodina H – přednáška na SPŠ a SOU Pelhřimov
  • Vrchlabí: EDDA – workshop na výrobu a základy poi se zaměření na integraci ukrajinské mládeže, která do Vrchlabí přichází
  • Karlovy Vary: Eurocentrum – Den Evropy OA Karlovy Vary
  • Brno: Eurocentrum – Den Evropy na Moravském náměstí v Brně
  • Praha: EURES Praha – Den Evropy na Střeleckém ostrově

Další akce proběhnou 11. května:

  • Karlovy Vary: Eurocentrum – Studentské forum
  • Zlín: Eurocentrum –  Den Evropy v Holešově