Nové zkušenosti, cestování i samostatnost. Co vše přináší soutěž DiscoverEU?

AS, DZS

Erasmus+

Denisa sdílí svůj příběh o unikátní soutěži DiscoverEU, která mladým umožňuje objevit Evropu.

Přinášíme vám rozhovor s Denisou Veselou, která vyhrála soutěž DiscoverEU o měsíční jízdenku vlakem po Evropě. Jak se o možnosti dozvěděla? Jak si cestu naplánovala? A co doporučuje budoucím cestovatelům? Odpovědi se vám budou hodit třeba při vlastní účasti v soutěži. Pozor, čas máte do 30. dubna.

Denisa Veselá

Deniso, jsi jednou z cestovatelů a cestovatelek DiscoverEU. Jak ses o soutěži dozvěděla?
O soutěži jsem se dozvěděla skrz Instagram, na kterém sleduji mnoho seberozvojových účtů či různých profilů pro aktivní středoškoláky a mládež vůbec. Pár týdnů před spuštěním DiscoverEU jsem se hlásila na mou první Erasmus+ výměnu mládeže, a když jsem viděla další příležitost, řekla jsem si, že zkusím štěstí i zde. Vyplnila jsem tedy přihlášku, odeslala ji...

A zadařilo se!

Co tě přimělo se do soutěže zapojit?
Už před soutěží jsem ráda často cestovala, poznávala nové lidi ze zahraničí a snažila se získat nové zkušenosti a vědomosti i mimo školní lavici. Jak to tak ale u studentů bývá, na nějaké delší pobyty v cizině jsem jednoduše neměla šanci si během školního roku sama našetřit, zvláště pak proto, že studuji výtvarný obor, kde se rozvrh dokáže protáhnout i do pozdních odpoledních hodin. Když jsem se tedy dočetla o všech výhodách DiscoverEU, moc dlouho jsem neváhala. I když jsem pochybovala o mých šancích na výhru, věděla jsem, že bych později litovala, kdybych to alespoň nezkusila. Bez této soutěže bych si rozhodně nemohla dovolit cestovat najednou tak dlouhou dobu.

Přiblížila bys ostatním, jak je možné se od soutěže zapojit a pro koho je soutěž určená?
K tomu, abyste se mohli zapojit, stačí v době přihlašování mít 18 let a být občanem EU či jedné z přidružených zemí, které jsou také zapojeny do programu Erasmus+. Přihlašování probíhá dvakrát ročně na stránkách European Youth Portal. Celý proces zapojení (ať už jednotlivce nebo maximálně pětičlenné skupiny) je pak velmi jednoduchý a intuitivní. Zadáte základní informace o vás a pak už jen stačí vyplnit krátký test. Odpovědi na otázky v něm nejsou nijak složité a je možné je najít přímo na stránkách, kde přihlášku vyplňujete. Následuje krátká tipovací otázka. Po odeslání odpovědí vám do e-mailu přijde potvrzení o registraci a kód, díky kterému se k vám do skupiny mohou přidat vaši kamarádi.

Soutěž doporučuji všem aktivním mladým lidem, kteří hledají způsoby, jak se v životě posunout o kousek dál a zažít něco dříve neznámého. Samozřejmě je to také skvělý způsob, jak sám nebo s přáteli procestovat kus Evropy za zlomek ceny. Mně osobně soutěž pomohla osamostatnit se, protože jsem v rámci ní cestovala nějakou dobu sama a měla jsem tak možnost letět poprvé sama do cizí země, zařizovat si potřebnou dopravu, program, a nakonec se sama dostat do země druhé. Všechno z výše zmíněného mi dalo nezapomenutelné vzpomínky a zkušenosti, ze kterých teď dennodenně těžím.

Zúčastnila jsi se také online setkání cestovatelů před samotnou cestou DiscoverEU? Bylo pro tebe setkání přínosné?
Na setkání jsem se nepřipojila (právě kvůli nedostatku času ve spojitosti s mou střední školou), ale pravidelně jsem sledovala sociální sítě, na kterých jsem našla hodně rad a tipů, takže jsem si o informace ochuzena nepřišla. Zároveň jsme si s ostatními účastníky soutěže založili menší skupinu na Instagramu, kde jsme sdíleli veškeré know-how a s některými z nich jsme se při našich cestách i setkali. Někteří z nich se setkání zúčastnili a o informace se podělili, takže můžu říct, že pro mě přínosné bylo, i když z druhé ruky.

Cestovat můžete buď sami, nebo ve skupině. Pro co jsi se rozhodla ty?
Pro kombinaci obojího. Do soutěže jsem se hlásila ve skupině s kamarádem, který se nakonec cesty nezúčastnil. Proto jsem nakonec vyjela sama, a to do irského Dublinu, díky letenkám fundovaným DiscoverEU. Z Dublinu jsem pak přeletěla do Nizozemí, konkrétně do Amsterdamu, kde na mě čekal přítel. Ten si Interrail jízdenku zaplatil sám. Zbytek zemí jsme potom procestovali společně a potkali i pár dalších účastníků, se kterými jsme poté sdíleli náš program.

Jak jsi postupovala v plánování své DiscoverEU cesty? Je něco, co tě na plánování překvapilo?
Abych byla upřímná, cestu jsem předem moc neplánovala. Jediným záchytným bodem byly data letenek, které se mi podařilo přes DiscoverEU získat zdarma. Až po příletu do druhé destinace, Nizozemí, jsme se společně s přítelem rozhodovali kam dál. Na následujících městech, zemích a ubytováních jsme se většinou dohodli maximálně 2 dny před odjezdem daného vlaku. To tedy znamená i to, že jsme nevyužívali rychlovlaků a ani jednou jsme si nepřikupovali rezervace jízdenek. Párkrát jsme ale využili dálkových autobusů a při cestě ze Španělska i letecké dopravy – nejlevnější letenky byly do Benátek, proto jsme se vydali tam. Tím jsme ušetřili cestovní dny a doprava byla rychlejší než vlaková.

Překvapilo mě ale, jak je Interrail jízdenka známá a že s ní opravdu nikdo ve vlacích neměl problém. Já osobně ji třeba až do této soutěže neznala a nyní si jsem jistá, že si ji v budoucnu ještě pořídím.

Jak dlouho jsi nakonec cestovala a kolik zemí jsi navštívila?
Vyjela jsem 28. června a zpět do ČR jsem se vrátila 25. července, takže 28 dní. Během této doby jsem procestovala Rakousko, Irsko, Nizozemí, Belgii, Lucembursko, Švýcarsko, Francii, Španělsko, Itálii, Slovinsko a Maďarsko. Celkem tedy jedenáct zemí, ze kterých jsem většinu nikdy předtím nenavštívila.

Co tě v rámci cesty mile překvapilo a co naopak ne?
Překvapila mě ochota dalších účastníků a jejich chuť si mezi sebou pomáhat za každé situace. Během plánování našich cest a následného projíždění jednotlivých zemí jsem si s pár dalšími cestovateli vytvořili úžasnou komunitu, kterou neustále udržujeme aktivní. Při následném projíždění napříč Evropou jsme si pravidelně radili, dělili se o zážitky a nejednou jsme si mezi sebou pomohli s ubytováním. Tím se má pozitivní zkušenost z většiny destinací i soutěže celkově znásobila.

Určité zklamání jsem za celou dobu zažila asi jen ve Francii. Naprosto všechny naše vlaky měly v této zemi zpoždění, místní byli ve větších městech velmi neochotní s námi komunikovat či pomoct, když nás slyšeli mluvit anglicky, i když šlo často poznat, že rozumí a zvládli by i odpovědět. Naopak ve vesnicích a menších městech byli velmi nápomocní a poprvé jsem zažila, že si pro nás majitelé Airbnb přijeli až na nádraží. Každopádně Francie byla jedinou zemí, kde jsem se necítila úplně bezpečně i přes to, že jsme se vyhnuli Paříži. Tu jsem navštívila toto září a bohužel se má negativní zkušenost ještě více prohloubila.

Je něco, co bys doporučila budoucím cestovatelům DiscoverEU?
Nebojte se si říct o pomoc, ať už od dalších cestovatelů, nebo náhodných lidí. Vždy narazíte na někoho ochotného. A hlavně se nebojte improvizovat, bez plánu většinou vznikají ty nejlepší zážitky.

Nejlepší věc, co ale můžu doporučit, je sehnat si kontakty na lidi, kteří ve vámi vybraných destinacích žijí. Mně se tak přes Facebook podařilo najít Češky žijící v Dublinu, u kterých jsem můj pobyt strávila. Ušetřila jsem tak několik tisíc na ubytování a k tomu mi byl přiblížen život v dané zemi a doporučeny různá místa, která bych jinak asi nenavštívila. V Nizozemí jsem zase přespávala v bytě kamarádky, která tam nyní studuje. Tímto bych jim chtěla ještě jednou moc poděkovat. Existuje také aplikace Couchsurfing, která spojuje cestovatele a majitele bytů, kteří jsou ochotní vás u sebe nechat zdarma pobývat.

Jaké jsou tvé další plány – ať už studijní/pracovní nebo cestovatelské?
Cestování je mým největším koníčkem a nová místa navštěvuji neustále, ráda bych ale pokračovala na vysokou školu. Přemýšlím nad studiem v zahraničí, nejvíce se mi zamlouvá Nizozemí, kde se mi právě během DiscoverEU zalíbilo a kde už jsem v procesu podávání přihlášek. Momentálně řeším hlavně finanční stránku věci, ale věřím, že si na studium vydělám a tento sen si splním.

Chtěla by ses v budoucnu zapojit do dalších příležitostí programu Erasmus+?
Rozhodně ano. Dříve jsem se zapojila do tří výměn mládeže (v Lotyšsku, Portugalsku a Polsku) a po maturitě určitě plánuji další. Zároveň jsem měla možnost dobrovolničit s mladými lidmi ze zahraničí a tento rok mám v plánu si to zopakovat. Celkově mi svět Erasmů otevřel oči a snažím se ho propagovat i mezi mými vrstevníky. Pokud byste tedy měli jakékoliv otázky týkající se DiscoverEU, programu Erasmus+ či cestování celkově, rozhodně mě kontaktujte na mém instagramu @dns_vsl.