Komise spustila vylepšenou aplikaci Erasmus+

Erasmus+ CZELO

Aplikace je důležitým milníkem v digitalizaci programu Erasmus+. Slibuje méně papírování a jednodušší administrativu mobilit.

Evropská komise 21. září oficiálně spustila novou aplikaci Erasmus+ App, která platí v rámci celé Evropské unie a je dostupná ve všech jazycích EU. Každý student v ní nově získá také digitální Evropskou studentskou kartu. Aplikace má zjednodušit průběh mezinárodních mobilit, především administrativu s nimi spojenou.

Cílem Erasmus+ App je omezit zbytečné papírování, a tím ulevit jak životnímu prostředí, tak vysokoškolským institucím a studentům. Evropská komise zároveň doufá, že digitalizace a zjednodušení procesů spojených se zahraničními výjezdy učiní mobility celkově přístupnějšími pro více studentů a potenciálních účastníků programu.

Vše na jednom místě

Aplikace funguje jako jednotné kontaktní místo, které propojuje instituce se studenty a poskytuje jim veškerou podporu před zahraničním výjezdem, během něj i po jeho skončení. Studenti zde najdou nejrůznější informace, od seznamu univerzit zapojených do programu přes užitečné tipy z jejich zvolené destinace až po zkušenosti ostatních. Zároveň si prostřednictvím ní mohou vyřídit nezbytnou administrativu – např. podepsat smlouvu a spravovat své dokumenty.

New Erasmus+ App launched | EUF

Aplikace byla poprvé veřejně představena v lednu tohoto roku, od té doby byla obohacena o několik novinek – zejména do ní byla nově integrována virtuální Evropská studentská karta. O její zavedení se zasloužila iniciativa Erasmus bez papírů, do které je nyní zapojeno přes 4 tisíce univerzit. Karta umožňuje studentům přístup ke službám na hostitelské univerzitě, nabídkám studentských organizací a otevírá jim dveře také k dalším příležitostem v hostitelské zemi, ať už se jedná o vstupy do muzeí nebo tipy na zajímavé kulturní akce atp.

Aplikace je zdarma dostupná na Google Play, v App Store nebo na internetu. Více informací se dočtete také v tiskové zprávě Evropské komise.