Cena DZS 2022 za digitalizaci. Friendship is IN, Cyberbullying is Out!

Projekt olomoucké základní školy pomáhal žákům a učitelům bezpečně pracovat s online obsahem.

Cenu DZS 2022 v kategorii digitalizace získala Základní škola Olomouc, Zeyerova 28, příspěvková organizace za svůj projekt Friendship is IN, Cyberbullying is Out!. Projekt si kladl za cíl zmapovat dopady virtuálního světa na život žáků následně najít řešení souvisejících problémů. Škola proto navázala tříletou spolupráci s partnerskými školami v Nizozemí, Portugalsku, Rumunsku a Turecku v rámci programu Erasmus+. Společně pak učily děti bezpečně pracovat s online obsahem. Upozornily je na potenciální hrozby v lokálním i evropském kontextu a na právní rozměr kyberšikany. Pořádaly diskusní fóra, přednášky, konference, kurzy a další aktivity pro žáky, jejich rodiny i pro zaměstnance. Jejich snahou bylo vytvořit klidnou a pozitivní školní atmosféru, motivovat žáky k produktivitě, kreativitě a pozitivnímu využívání informačních a komunikačních technologií

„Zabývali jsme se kyberšikanou nejenom u dětí, ale také u učitelů. Snažili jsme se o tématu zvýšit povědomí a ukázat, jak se lze kyberšikaně bránit. Přestože náš projekt z velké části probíhal distančně během covidu, tak jsme se snažili dětem vysvětlit, že nemusí pořád sedět u počítače nebo u mobilu a nemusí se tomu vystavovat, “ vysvětluje v krátkém video rozhovoru koordinátorka projektu Kateřina Vláčilová.

Podívejte se na celý rozhovor s Kateřinou Vláčilovou o projektu Friendship is IN, Cyberbullying is Out!

Na konci projektu měli žáci možnost sebereflexe. Předvedli a dále rozvíjeli svůj talent. Naučili se vyjádřit vlastní nápady prostřednictvím umění a tance. Zjistili, jak se udržovat v kondici, jak trávit volný čas mimo virtuální svět a jak využívat svoje dovednosti v oblasti ICT k užitečným účelům. Pěstovali pozitivní myšlenky, komunikovali se zahraničními přáteli a poznávali nové kultury. Kromě toho se celou dobu zdokonalovali v komunikaci v cizím jazyce. Učitelé se díky projektu naučili používat nové metody a techniky výuky, zlepšili se v týmové práci, v delegování úkolů a výuce v cizím jazyce.

Ceny DZS oceňují již pátým rokem kvalitní projekty a aktivity v oblasti mezinárodního vzdělávání. Soutěžní kategorie navazují na aktuální prioritní vzdělávací témata. Všechny nominované i vítězné projekty za uplynulý rok představujeme v naší publikaci Ceny DZS 2022: To nejlepší z mezinárodního vzdělávání.

Všechny vítěze postupně představujeme na našich stránkách. Podívejte se také na krátký rozhovor s Markem Siwym, který hovořil o projektu Společně to zvládneme aneb Nejsi na to sám, jenž zvítězil v kategorii inkluze a diverzita.