Celý svět oslavil program Erasmus+

LuRy, DZS

Erasmus+ Vzdělávání

Ani pandemie Covid-19 nezastavila letošní oslavy #ErasmusDays. Realizováno bylo přes 5000 akcí, o tisíc více než loni.

Ani pandemie koronaviru Covid-19 nezastavila letošní oslavy Erasmus Days, do kterých se tentokrát zapojila i celá řada mimoevropských zemí včetně Thajska, Egypta, Indie, Hondurasu nebo Mongolska. Realizováno bylo přes 5000 akcí, což je dokonce o tisíc více než v loňském roce. Zhruba stovku jich zorganizovaly vzdělávací instituce v České republice. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci proběhla většina akcí online.

ErasmusDays2020 mapa akcí ve světě
#ErasmusDays: Mapa akcí ve světě

Jak konkrétně Češi #ErasmusDays oslavili?

  • Studentka Katka z Fakulty podnikatelské na brněnské VUT se podělila o své zážitky z praktické stáže v Londýně v živém vstupu na Facebook Live.
  • Biskupské gymnázium Brno uspořádalo s kolegy a kamarády z partnerských škol v Rakousku, Německu, Francii, Itálii, Dánsku a Turecku online konferenci, během které si mimo jiné promítli krátká videa na téma „Useful Corona Time“. Diskutovali také o společném projektu „European Challenges in Modern Genetics and Epigenetics“.
  • Neziskové organizace Youth and Environment Europe (YEE) a International Young Naturefriends plánují publikovat inspirativní články o tématech souvisejících s životním prostředním. Už vydaly rozhovor se studentkou Helenou, která se zabývá problematikou zero waste.
  • Eurocentrum Brno vyhlásilo na Facebooku fotosoutěž o ceny. Soutěž trvá až do konce října a je realizována ve spolupráci s informační sítí Eurodesk, která letos slaví 30. výročí vzniku.
  • Základní a mateřská škola Parentes v Praze zorganizovala online konferenci s partnerskými školami v Římě a v Bilbau (Španělsko) zaměřenou na odbourávání stereotypů o ženách pracujících ve vědeckých a technických oborech.

Co se dělo jinde ve světě?

Španělsko – Technická univerzita v Madridu publikovala na svém Facebooku testimoniály odborníků zapojených do projektu „European Hub on New Challenges in the Field of Essential Oils“ (EOHUB). Každý den odpověděli na jednu konkrétní otázku. Zjistěte, co pro ně znamená zapojení do Erasmu+ a jak jim tento program pomáhá v propagaci jejich aktivit.

Řecko – Základní škola „Varnaleio“ v přímořském městečku Nea Anchialos zorganizovala na svém Facebooku digitální maraton na téma evropské komunity a krajina. Škola spolupracuje s partnery z Polska, Rumunska, Itálie a Bulharska na projektu „Talkscapes“, který se věnuje problematice inkluze, identity a diverzity.

Německo – Goetheho univerzita ve Frankfurtu nad Mohanem připravila pro zájemce interaktivní hru s použitím jejich vlastní aplikace MathCityMap, díky které mohou prozkoumat svoje město z matematického hlediska – prochází se ulicemi a u různých zajímavých míst plní matematické úkoly. Aplikaci lze využít i při procházkách v jiných městech.

Polsko – Ve městě Gdaňsk se do oslav #ErasmusDays zapojila například Americká základní škola, která žáky „vyslala“ proběhnout se na čerstvý vzduch. To samé udělali i jejich partneři v dalších evropských zemích. Žáky při běhu natočili a výsledné video sdílejí na YouTube, vše ve jménu společného projektu „Health and learning environment towards the 21st century in Europe“.

Finsko – Univerzita v Turku připravila pro studenty informační webinář o možnostech výjezdů s programem Erasmus+, vyhlásila fotosoutěž o ceny na Instagramu a vyzvala studenty, aby si zatančili Tik Tok taneček a předvedli ostatním alternativní způsoby zdravení v době koronavirové.

Irsko – Královská irská akademie hudby v Dublinu streamovala živý přenos workshopu o důležitosti genderové rovnováhy při výběru nových členů orchestru. Workshopu se zúčastnili přední zástupci školy a demonstrovali během něj průběh konkurzu „na slepo“

Přehled všech registrovaných akcí naleznete v online mapě na stránkách www.erasmusdays.eu.

Program Erasmus patří k nejúspěšnějším iniciativám Evropské komise. Za třicet let od jeho vzniku se do něj zapojilo přes deset milionů lidí a realizovány byly tisíce mezinárodních vzdělávacích projektů. Zaměstnanci Evropské komise, kteří mají administraci programu na starost, natočili u příležitosti čtvrtého ročníku #ErasmusDays krátké testimoniály.

Testimoniály
Testimoniály zaměstnanců Evropské komise