Startují třídenní oslavy #ErasmusDays nejznámějšího evropského programu

RV, DZS

Erasmus+ Vzdělávání

Oblíbenému programu je od 15. do 17. října věnováno 4 620 akcí v 63 státech světa. V ČR se oslav účastní více než sto organizací.

Již třetím rokem se Česká republika zapojuje do celoevropských oslav mezinárodní mobility #ErasmusDays. Oblíbenému programu je od 15. do 17. října věnováno 4 620 akcí v 63 státech světa. V České republice se i přes nepříznivou epidemickou situaci účastní více než stovka vzdělávacích organizací, které pružně zareagovaly a uzpůsobily své akce online prostoru.

Do oslav #ErasmusDays se mohou zapojit všechny organizace, které v letošním či uplynulém roce realizují projekt s podporou programu Erasmus+. „Akce je v České republice velmi oblíbená, každoročně patříme k nejaktivnějším ze zapojených zemí,“ hodnotí zájem českých organizací Lucie Rychlá z Domu zahraniční spolupráce, který v České republice program Erasmus+ administruje.

Organizátoři akcí na oslavu Erasmu mají v jejich provedení zcela volnou ruku. Časté jsou prezentace zážitků absolventů zahraničních studijních výjezdů či stáží, obvykle nechybí kulturní vystoupení či ochutnávky mezinárodní kuchyně. S ohledem na současnou situaci však byla většina organizátorů nucena přesunout své aktivity do online prostředí. „Organizátoři si se situací poradili velice dobře. Pořádají webináře, podcasty, online konference a soutěže na sociálních sítích,“ komentuje současnou situaci Lucie Rychlá.

Česká republika je v programu Erasmus zapojená od roku 1998. Od té doby se do programu zapojilo více než 315 000 účastníků ze všech sektorů vzdělávání. Naše země patří mezi erasmáky také dlouhodobě k deseti nejoblíbenějším destinacím.

Podívejte se na některé z již zahájených akcí v České republice:

Gino Schilders působí jako program lead projektu Best Practises. Zástupci ČSPH v tomto programu jsou Karolína Paterson a Vojtěch Kolář. V rámci Erasmus Days 2020 vznikl podcast, ve kterém se o své zkušenosti s programem podělí právě Karolína a Vojta a zástupci z Rakouska a Polska, kteří se společně zúčastnili semináře v Hockeyclub Den Bosch v Nizozemí.

Ve středu 15. října 2020 proběhne prostřednictvím MS Teams videohovor v rámci Erasmus Days 2020. Jde o prezentaci a představení zahraničních stáží u nás ve škole. Rádi bychom předali dalším ročníkům zkušenosti z uplynulých let a proto budou mít zájemci jedinečnou možnost poslechnout si o zkušenostech minulých ročníků. Spojíme se s bývalými absolventy, kteří popovídají o své konkrétní stáži, zážitcích a poznatcích ze zahraničí. Společně zjistíme, jak se naše zahraniční praxe posunuly za 6 let, co je u nás realizujeme.

Ve dnech 15.-17. října probíhají po celé Evropě a celém světě dny oslav programu Erasmus+. My jsme si pro vás připravili online kvíz o programu, možnostech zapojení a projektech, které EUTIS s podporou programu Erasmus+ 🇪🇺 realizoval. Zapojit se můžete na odkazu. Pro výherce máme připravené skvělé balíčky s cenami. Soutěž potrvá do půlnoci 17. 10.

 

Přehled všech akcí v rámci oslav #ErasmusDays 2020 naleznete na stránce www.erasmusdays.eu.