Zahraniční zkušenost je pro vzdělávání zaměstnanců klíčová. Zapojte se do podzimní výzvy pro podávání projektů

Využijte příležitostí programu Erasmus+ k zahraničním výjezdům i navázání mezinárodní spolupráce s dalšími organizacemi.

Klíčem k úspěchu organizace jsou motivovaní zaměstnanci, kteří mají příležitost se rozvíjet. Zleva tisková mluvčí muzea Lucie Peterková, ředitel Petr Grulich a projektová manažerka Ivana Valášková.
Klíčem k úspěchu organizace jsou motivovaní zaměstnanci, kteří mají příležitost se rozvíjet. Zleva tisková mluvčí muzea Lucie Peterková, ředitel Petr Grulich a projektová manažerka Ivana Valášková. Foto: DZS

Program Erasmus+ dávno není jen pro vysokoškoláky, ale i pro učitele všech typů škol, pracovníky s mladými lidmi nebo pro všechny, kteří se věnují vzdělávání dospělých – například v knihovnách, divadlech, komunitních centrech, domovech důchodců, nebo muzeích. Pracovníci tak mohou díky Erasmu zjistit, jak k různým situacím přistupují kolegové po celém světě nebo si prohloubit své profesní znalosti na zahraničních kurzech a školeních.

Ví to také Petr Grulich, ředitel muzea Muzea východních Čech v Hradci Králové, který byl jeden z hostů dílu našeho podcastu Projektor. Své zaměstnance do zahraničí začalo hradecké muzeum vysílat již před mnoha lety. „Je skvělé vidět, jak se nápady a inspirace, které pracovníci získali v zahraničí, promítají do konkrétních výstupů muzea, ať už jde o tvorbu expozic, doprovodných materiálů nebo třeba propagaci,“ říká Grulich.

Poslechněte si celý díl a dozvíte se rovněž, jak si stojí české muzejnictví ve srovnání s Evropou, kde máme rezervy a v čem můžeme být naopak inspirací pro zahraničí. Pokud vás zajímají příběhy studentů, stážistů, učitelů a dobrovolníků, kteří vyjeli do zahraničí, přihlaste se k odběru podcastu Za hranicí.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

Podzimní výzva k předkládání žádostí pro projekty

Erasmus+ umožňuje předkládání žádostí o financování projektů každý rok celkem dvakrát. Nejbližší termíny jsou v říjnu letošního roku. Zapojit se může jakákoliv veřejná či soukromá organizace, která působí v oblasti vzdělávání dospělých anebo na trhu práce v oblasti vzdělávání, odborné přípravy či práce s mládeží, jako například knihovny, muzea, večerní školy, centra kariérového poradenství, úřady práce, komunitní centra, domovy seniorů a mnoho dalších. Podrobnosti o konkrétních termínech, s jakými projekty se můžete zapojit a jak, naleznete v tomto článku.

Pro všechny zájemce o podání žádosti také připravujeme semináře a webináře, které vám přiblíží možnosti financování a seznámí je s procesem odevzdání žádosti. Termíny seminářů postupně zveřejníme na našem webu, proto prosím sledujte sekci události.