Šestý ročník Umění žít spolu. Jeviště i hlediště plné lidí se zájmem měnit svět

PM, oddělení neformálního vzdělávání mládeže a sportu

Eurodesk Dům zahraniční spolupráce

Šestý ročník Umění žít spolu s podtitulem Mladí, co mění svět se konal se v rámci Evropského roku mládeže 24.–26. 11. v Praze.

Umění žít spolu 2022

Evropský rok mládeže si neklade za cíl pouze představovat mladým lidem možnosti, jak měnit svět doma i v Evropě, ale také jim dává prostor, aby se na pozitivní změně ve společnosti přímo podíleli. A právě na akci Umění žít spolu dostali mladí lidé aktivně pomáhající svému okolí příležitost sdílet svoji zkušenost, a inspirovat tak i ostatní.

Jakub, Marie-Anna, Lucie, Anna, Natálie, Anna a Radek patřili mezi mladé řečníky, kteří v rámci bloku Youth Talks sdíleli svůj příběh. Jejich témata jako bezdomovectví, situace v dětských domovech, dobrovolnictví či pomoc Ukrajině, jsou důkazem, že je mezi námi mnoho těch, kteří jsou aktivní ve společnosti. Jejích příběhy mohou být inspiraci pro ostatní mladé lidi, kterým není pomoc ostatním lhostejná. Zároveň je to i určitá forma poděkování za to, co doposud nezištně dělali.

Umění žít spolu panel

Pro mnohé z nich bylo vystoupení před lidmi rovněž vystoupením z komfortní zóny, což dle zpětné vazby návštěvníků zvládli skvěle. Tipy ke svému vstupu dostali od Martina Vasqueze, který stojí třeba za přípravou řečníků v rámci TEDx.

Součástí akce byl i doprovodný program, který 65 mladým lidem nabídl workshopy pod vedením známého youtubera Kovyho či trenéra Radka Laciho. Více jak polovina z účastníků se dle odpovědí v dotazníku do společnosti již aktivně zapojuje a mění ji k lepšímu. Někteří tak činí i s pomocí programů, které v DZS (Dům zahraniční spolupráce) spravujeme. Další si přišli pro inspiraci, jak by se i díky nabídce DZS mohli do společenského dění aktivně zapojit. Účastnící tak symbolicky vpluli do našich programů a my doufáme, že jejich možnosti při změně světa využijí.

Výstupy z letošního ročníku Umění žít spolu, tedy návrhy mladých návštěvníků na témata, které je zajímají a další tipy na zlepšení, se stanou základem pro sedmý ročník úspěšné akce, kterou chystáme na příští rok.

Pokud jste se letošního Umění žít spolu: Mladí, co mění svět nemohli zúčastnit, podívejte se na malou video ukázku.