Rok 2023 s Národním VET týmem

Martina Kaňáková, Národní VET tým

Národní VET TEAM

Národní VET tým, který koordinujeme, tvoří odborníci z oblasti odborného vzdělávání a přípravy. Jeho cílem je přispívat k propagaci a využívání evropských nástrojů a zásad pro podporu kvality odborného vzdělávání. Podporuje také zapojení jednotlivců i institucí do mezinárodních aktivit a zaměřuje se na poskytování podpory realizátorům mezinárodních projektů. Martina Kaňáková vám za Národní VET tým níže přiblíží aktivity, kterými se během proběhlého roku zabývali.

Jednou z pravidelných činností, kterými se v průběhu roku zabýváme, je konzultační činnost zájemcům, kteří se obrátí na DZS ohledně Smlouvy o učení (Learning Agreement, LA). Jde o důležitý zdroj informací, díky němuž můžeme pracovat společně se školami na zlepšení, který poskytujeme jak na seminářích, tak v reakci na zaslané dokumenty. Tuto činnost doplňují monitorovací návštěvy, na kterých můžeme na místě pohovořit s koordinátory projektů i účastníky mobilit a třeba vychytat i některé nedostatky. V letošními roce jsme vyjeli do Kladna, Blanska, Olomouce, Chomutova, Ústí nad Labem, Kolína a Liberce, navštívili dvě střední odborné školy v Praze a také sousedy v Bratislavě a Nitře.

Z monitorovací návštěvy aktivity job shadowing v Nitře.
Z monitorovací návštěvy aktivity job shadowing v Nitře.

V dubnu 2023 jsme se v Praze setkali s českými i slovenskými učiteli na předvýjezdovém semináři pro příjemce grantů a povídali si s nimi o tom, jak důležité jsou role jednotlivých aktérů mobilit a o tom, jaké ideální vlastnosti by měli mít, aby dobře obstáli. Zaměřili jsme se na účastníka, doprovodnou osobu a mentora na pracovišti.

Žadatelé o krátkodobé projekty mobilit, žadatelé o akreditaci, jejich držitelé, ale také žadatelé a příjemci grantů KA2 se s námi mohli potkat na seminářích v Praze i Olomouci. Zaměřili jsme se na potřeby a cíle, které jsou pro realizaci krátkodobých i akreditovaných projektů zásadní. Díky spolupráci s projektem NPI ČR Podpora akčního plánování (P-AP) se účastníci mohli seznámit také s Průvodcem akčním plánováním.

V září 2023 proběhl v Praze dvoudenní workshop pro 30 účastníků z akreditovaných organizací na téma kvality projektů, které jsme provázali s cyklem kvality dle principu EQAVET. Účastníci na něm získali informace o výsledcích šetření, které monitorovalo kvalitu projektů, ale dozvěděli se také o potřebách, cílech i o rizicích projektu i za praktické ukázky ve formátu případové studie poskládané z několika skutečných projektů. Na závěr jsme si vytvořili checklist vlastností tří klíčových aktérů mobility. Další workshopy jsme během roku pořádali také v Brně a v Pardubicích.

Dne 24. 10. 2023 se v prostorách Spojka Events Karlín uskutečnilo VET Fórum. Do této akce, která nesla podtitul „Podpora odborného vzdělávání pracovníků“, se Národní VET tým zapojil aktivně v roli moderátorů a facilitátorů workshopů.

VET Forum. Foto: Petr Zewlakk Vrabec
VET Fórum. Foto: Petr Zewlakk Vrabec

Během roku dostáváme také příležitosti představit naše výstupy v různých periodikách. Letos jsme se objevili v podzimním čísle Mozaiky, která byla věnována Evropskému roku dovedností, dvakrát jsme publikovali také v Učitelských novinách. Podíleli jsme se také na přípravě infosheetu „Jak na kvalitní projekt mobility v souladu s principy EQAVET“.

Dotazníková šetření vnímáme jako velmi důležitá proto, abychom se něco víc dozvěděli z terénu a mohli si tak ověřit některé hypotézy. Zajímaly nás problémy související s kvalitou projektů, zda příjemci předcházejí rizikům a problémům a jak je řeší, ale také jakou podporu by uvítali. Další šetření se uskutečnilo na podzim. Vzešlo jako jeden z úkolů výzkumného projektu Národních agentur, který se zabývá dopady mobilit na vzdělávání ve střední a východní Evropě. V lednu náš tým pracoval na desk research (dotazník mapující období 2014-2019) a následně se sešel v Praze a navzájem si odprezentoval naše vzdělávací systémy a navrhl další postup pro toto podzimní dotazníkové šetření.

Loni jsme si nemohli vynachválit mezinárodní setkání národních VET týmů a letos jsme se zúčastnili aktivity TCA v Bratislavě určené akreditovaným organizacím spolu se zástupci škol z obou zemí a odprezentovali jsme jim strategické řízení škol ve vztahu k projektům mobilit a také sledování uplatnění absolventů.

Náš tým potřebuje znát aktuální informace o vývoji v evropských nástrojích, které pak může zprostředkovat žadatelům a příjemcům grantů. Spolupracovali jsme proto s Národním centrem Europass, s projekty EQAVET a ReferNet ČR, které zajišťuje a realizuje Národní pedagogický institut ČR. Již tradičně jsme také přijali pozvání na setkání evropských sítí v Praze. Sdílení informací na kulatých stolech s externí odbornou pracovní skupinou Odborné vzdělávání a příprava je pro nás zásadní. V březnu jsme se věnovali kvalitě v projektech a v prosinci pak zvyšování dopadu v projektech.