Přečtěte si jarní Mozaiku

LuRy, DZS

Dům zahraniční spolupráce

Má nový vizuál a věnuje se mediální gramotnosti.

Mozaika jaro 2022

Jarní číslo Mozaiky jsme se rozhodli věnovat tématu Mediální gramotnost. Průzkumy totiž ukazují, že s informacemi v médiích moc dobře pracovat neumíme. Snadno se tak můžeme stát oběťmi falešných zpráv a konspiračních teorií. Během pandemie se situace ještě zhoršila. Rozvoj mediální gramotnosti proto nabyl na zásadní důležitosti. Stal se také jednou z priorit Evropské komise, která ho podporuje prostřednictvím svých programů a iniciativ. Jednou z nich je třeba platforma pro vzdělavatele dospělých EPALE, kterou představujeme v rubrice Do hloubky.

V loňském roce se na téma Mediální gramotnost ve zvýšené míře zaměřili také učitelé registrovaní v online komunitě eTwinning, která umožňuje projektovou spolupráci škol v Evropě. Výběr úspěšných a inspirativních projektů z Česka najdete třeba v publikaci Mediální gramotnost IN eTwinning, kterou si můžete volně stáhnout na našem webu. S koordinátorkou jednoho z nich Marcelou Deutsch nabízíme rozhovor v Mozaice na straně 12. Dozvíte se v něm třeba, co má společného baron Prášil s fakenews.

V rubrice Profil tentokrát představujeme mezinárodní aktivity Biskupského gymnázia v Brně, které realizovalo projekt Erasmus+ s partnery v Rumunsku, Řecku a Turecku. Výstupy z projektu rozšířily pojetí mediální výchovy na škole a z nových poznatků tak mají přínos i studenti, kteří se do jeho realizace přímo nezapojili.

Letos jsme se rozhodli dát Mozaice vizuální makeover. Provzdušnili jsme sazbu, osvěžili některé rubriky a přidali nové grafické prvky. Co na její proměnu říkáte? Napište nám na info@dzs.cz. Váš názor nás zajímá.

Ještě Mozaiku neodebíráte? Registrujte se k pravidelnému odběru a už vám ze světa vzdělávání nic neunikne! Můžete od nás dostávat také tištěnou verzi.