Pomáháme koordinovat pomoc ukrajinským studentům a vědcům

S MŠMT, Úřadem vlády ČR a vysokými školami jsme se dohodli na postupu při poskytování podpory studentům a akademikům z Ukrajiny.

„Aby pomoc vysokých škol i výzkumných institucí byla opravdu účinná, spolupráce jednotlivých aktérů je naprosto stěžejní. Velmi si proto cením iniciativy MŠMT i Úřadu vlády podporu ukrajinským studentům a vědcům koordinovat a poskytnout maximum kapacit k řešení současné situace,“ hodnotí postup ředitel DZS Michal Uhl.

MŠMT uvolní na podporu studentů 150 milionů Kč. Další finance poskytnou jednotlivé vysoké školy. Stipendijní nabídky a další pomoc vysokých škol budou koncentrovány na speciální stránce Study in the Czech Republic studyin.cz/ukraine.

„Děkujeme vysokým školám nejen za vstřícnost k potřebám ukrajinským studentů, kteří se díky válečnému konfliktu ocitli v obtížné situaci, ale také za rychlost, s jakou svou pomoc nabídly,“ okomentoval vznik stránky vedoucí oddělení internacionalizace studia v ČR Jakub Tesař.

Vědcům je věnována stránka researchin.cz, kde naleznou základní informace o možnostech zapojení do práce českých výzkumných pracovišť spolu s odkazy na weby s nabídkami konkrétních pozic.

Na obě stránky postupně doplňujeme informace, pracujeme na překladu do ukrajinštiny a zajistíme adekvátní propagaci mezi ukrajinskými studenty a vědeckými pracovníky.