O umělé inteligenci ve vzdělávání a proměně role lektora s Bohumírem Fialou, hostem nového dílu podcastu Projektor

Hostem nového dílu podcastu Projektor byl Bohumír Fiala, vysokoškolský pedagog, metodik a autor řady vzdělávacích projektů.

Jak se v současné době mění role lektora vzdělávání dospělých? Jak studenti andragogiky vnímali online výuku v době covidu? Jakou podobu by mohla mít oblast HR v budoucnosti a co může změnit umělá inteligence ve školství? 

Bohumil Fiala

Postupně měl být lektor nejen absolutní autoritou, ale také jakýmsi průvodcem vzdělávání, až se to dostalo do roviny moderace učení, která v současnosti opět ustupuje do pozadí s tím, že lektor musí předat to nejnutnější, a tak moc doširoka vzdělávání nerozvádět,“ popisuje Bohumír Fiala proměňující se roli lektora. 

V rozhovoru dojde také na téma umělé inteligence: „Je otázkou, až si na ni zvykneme, jak budeme umělou inteligenci schopni rozumně a efektivně začít využívat ve výuce. Zatím ale ještě nevíme, co s ní,“ říká Bohumír Fiala.  

Poslechněte si celý rozhovor s Bohumírem Fialou v nejnovějším díle podcastu Projektor. Podcastem posluchače provází Martin Dobeš, konzultant pro inovace a podporu ve vzdělávání a expert projektu EPALE, což je celoevropská komunita profesionálů a lidí pohybujících se v oblasti vzdělávání dospělých. Nalaďte si také náš druhý podcast Za hranicí, kde si povídáme se studenty, stážisty, dobrovolníky a učiteli o jejich zkušenostech se vzdělávacími zahraničními výjezdy.