Mezinárodní spolupráce pomáhá cirkusové pedagogice: Projekt ABCirk

PM, DZS

Erasmus+

Jak mohou mezinárodní projekty Erasmus+ pomoct rozvoji českých nových cirkusů? To zjistíte v rozhovoru se zástupci Cirqueonu.

Projekty v rámci programu Erasmus+ neformální vzdělávání mládeže mohou mít mnoho podob. Kromě vzdělávacích výjezdů jednotlivců dává program možnost navázat spolupráci v mezinárodních projektech s dalšími organizacemi, které působí v nejrůznějších oblastech, jako jsou např. muzea, galerie, mládežnická centra a další kulturní organizace. Jedním z praktických příkladů využití této flexibility programu Erasmus+ je projekt přední české organizace věnující se cirkusové pedagogice a tzv. novému cirkusu Cirqueon. Skrze něj spojují mezinárodní umělce a další profesionály v oboru pracující v evropském prostředí. 

Celkově tříletý projekt ABCirk spojil mladé české cirkusáky se zahraničními kolegy, kdy Cirqueon spolu s Cirkusem LeGrando navázali spolupráci s irským Galway Community Circus a belgickým Cirkus in Beweging. Během něj se nejen učili být cirkusovými lektory, ale získali i cenné zkušenosti jak cirkusy fungují v jiných zemích a mezinárodní kontakty s vrstevníky z dalších organizací. Projekt byl složen z rozličných vzdělávacích aktivit, při kterých se zaměřili např. na cirkusové hry a jejich prezentaci, bezpečnost v cirkuse, komunikaci a metodiku cirkusových technik a další. Také se jim povedlo uskutečnit tři pětidenní školení – v belgickém Leuvenu, irském Galway a v Brně, a následné závěrečné setkání v Praze. Své zážitky zaznamenali i ve videích na Youtubovém kanálu projektu. 

Své dosavadní zkušenosti se zapojením se do programu Erasmus+ nasdílel Cirqueon se zájemci o tuto problematiku i v rámci našeho webináře. Účastníkům jsme představili, co vše je v rámci cirkusu s programem Erasmus+ možné spolu s dalšími úspěšnými příklady projektů z kulturního odvětví. Pokud jste se webináře nemohli zúčastnit, nezoufejte, pravidelně vypisujeme další termíny seminářů a webinářů v sekci události

Inspirujte se rozhovorem s Bertou Macháčkovou a Toni Litvákovou, zástupkyněmi organizace Cirqueon a bývalými účastnicemi projektu ABCirk, níže: