Hledáme lektory a lektorky českého jazyka a literatury v zahraničí

Hledáme lektory českého jazyka a literatury na zahraniční univerzity pro akademický rok 2024/25. Hlásit se můžete do 25. února.

Lektoři a lektorky českého jazyka a literatury v zahraničí

Máte vystudovaný magisterský (nebo doktorský) obor český jazyk a literatura? Chcete propagovat český jazyk v zahraničí a zároveň poznat cizí zemi? Pak jste tím pravým kandidátem na pozici lektora.

Budete vyučovat český jazyk, literaturu a reálie univerzitní studenty, pořádat kulturní a vzdělávací akce k propagaci české kultury pro veřejnost a spolupracovat s úřady a institucemi zastupujícími Českou republiku v dané zemi.

Jak vypadá práce lektorů v zahraničí? Nejen to se dozvíte v podcastu Za hranicí, kde jsme si o této zkušenosti povídali s Jiřím Bernkopfem, lektorem češtiny v Rumunsku. „Absolventi, kteří český jazyk ovládnou, najdou na trhu práce uplatnění, protože v Bukureští působí mnoho českých firem,“ vypráví.

Podrobné informace o pozici včetně podmínek, které musí uchazeč splnit, najdete v jednotlivých inzerátech:

Výběrové řízení bylo prodlouženo. Nově se můžete hlásit až do 25. února 2024.

Další informace zjistíte na stránkách Programu podpory českého kulturního dědictví.

Výběrová řízení vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce (DZS).

Nahlédněte pod pokličku života učitelů u krajanů a lektorů v zahraničí, kteří působí po celém světě s Programem podpory českého kulturního dědictví v zahraničí: