Evropskou jazykovou cenu Label si letos odneslo sedm škol

Sedm škol včera ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT převzalo ocenění udělované v rámci Evropské jazykové ceny Label, která již 19. rokem vyzdvihuje inovativní projekty v oblasti jazykové výuky. Ceny předala Dana Prudíková, náměstkyně pro řízení sekce legislativy a mezinárodních vztahů MŠMT, Karel Kovář, náměstek pro řízení sekce vzdělávání, sportu a mládeže a Dana Petrova, ředitelka Domu zahraniční spolupráce.

Předávání Evropské jazykové ceny Label 2020
Předávání Evropské jazykové ceny Label 2020 ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT

Odborná porota letos vybírala z celkem 46 přihlášených projektů. Do druhého kola jich postoupilo 13, ze kterých bylo následně vybráno 7 vítězných. Cena je udělována projektům, které originálním způsobem motivují studenty i učitele ke zlepšení jejich jazykových dovedností. Při hodnocení byly zohledněny i priority EJCL stanovené pro rok 2020, kterými je zlepšení přístupu k jazykové rozmanitosti a rozvoj inkluze ve školách, podpora jazykové výuky s cílem odstranění jazykových bariér v příhraničních regionech, podpora jazykové výuky coby součásti celoživotního vzdělávání a využití cizího jazyka jako prostředku k rozvoji dalších kompetencí nezbytných pro život.

Cílem Evropské jazykové ceny Label je podporovat kvalitní inovační projekty z oblasti jazykového vzdělávání a prostřednictvím tohoto ocenění zajistit jejich větší publicitu, inspirovat další učitele k zařazení nových prvků do výuky a celkově zvýšit zájem o oblast jazykového vzdělávání.

Oceněné projekty Evropskou jazykovou cenou Label 2020:

Digital Teaching in natural scientific subjects

Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město

Projekt zkoumal možnosti využití mobilních telefonů a tabletů při výuce přírodovědných předmětů. Žáci partnerských škol společně vyvíjeli výukové mobilní aplikace a samostatně vedli workshopy v angličtině. Výsledkem jsou volně dostupné materiály pro učitele přírodovědných předmětů včetně odkazů na praktické aplikace.

Erasmusic+

Základní škola a Mateřská škola Červený vrch, Praha

Cílem projektu bylo zvýšit jazykové kompetence učitelů i žáků prostřednictvím hudby a kultury zapojených zemí. Žáci si rozšířili slovní zásobu, učili se vnímat intonaci jazyka, přízvuky, stavbu vět a frází při zpívání písní v cizích jazycích.

Kouzelný les

Základní škola a Praktická škola U Trojice, Havlíčkův Brod

Projekt byl určen žákům mateřské a základní školy a žákům praktické školy s těžkým kombinovaným postižením. Projekt podporoval komunikaci ve slovanských jazycích – polštině, slovenštině a češtině a jeho cílem byl nejen rozvoj jazykových dovednost, ale také spolupráce a kreativity. Za pomoci společných úkolů, prezentací, přednášek a online setkání děti seznamovaly své partnery s kouzelným lesem své země, a učily se tak i toleranci a multikulturní soudržnosti.

Language Skills of Deaf Students for EU Mobility (LangSkills)

Masarykova univerzita, Středisko Teiresiás

Projekt byl zaměřen na jazykové vzdělávání studentů vysokých škol se sluchovým postižením. Výsledkem jsou e-learningové kurzy a zážitková výuka v podobě letních škol. Projekt zaměřuje část svých aktivit rovněž na vyučující, pro které navrhuje výukové materiály a vytváří příležitosti k setkání a výměně zkušeností.

Math Exercises for You

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

Cílem projektu bylo zvýšení matematických kompetencí žáků středních škol, a především prohloubení znalosti matematické angličtiny pedagogů i žáků. V průběhu projektu byl vytvořen výukový portál Math for You (Math4U) zaměřený na středoškolskou matematiku, proběhlo letní matematické soustředění pro žáky z partnerských středních škol a stínování a školení matematické angličtiny pro učitele partnerských středních škol.

ProFit v profesi – jazykovou a odbornou senzibilizací během studia

Technická univerzita v Liberci

Katedra cizích jazyků Ekonomické fakulty TUL realizovala projekt společně se Západosaskou vysokou školou Cvikov s cílem posílit šance studentů obou škol na uplatnění na trhu práce. V rámci spolupráce byly realizovány společné letní školy, workshopy s externími lektory a výstupem projektu byla společná publikace zaměřená na regionální témata, kterou následně budou moci využívat učitelé jazyků obou regionů.

Výuka českého jazyka pro zemské a spolkové policisty ze SRN

Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze

Projekt byl zaměřen na podporu výuky českého jazyka pro německé policisty s akcentem na zařazení profesní policejní terminologie. Výuka byla podpořena společnými hodinami s českými policisty, v rámci kterých si studující mohli vyměnit své profesní zkušenosti.

Více informací o Evropské jazykové ceně Label.