European Week of Sport v září rozpohybuje Evropu

CZELO

Zapojte se do Evropského týdne sportu, sedmý ročník proběhne v týdnu od 23. do 30. září.

Evropský týden sportu je již tradiční iniciativou Evropské komise, která se snaží podpořit sport a fyzickou aktivitu napříč celou Evropou. Loni bylo celkem ve 42 zemích uspořádáno více než 32 tisíc akcí, kterých se zúčastnilo téměř 16 milionů lidí. Také letos se můžete těšit na týden nabitý zajímavými sportovními událostmi a zážitky.

Program týdne připravuje Komise se svými partnery, počítá se ale také s aktivním zapojením sportovních organizací, sdružení a lokálních klubů. Cílem iniciativy je zahrnout do celoevropských oslav sportu co nejvíce lidí a šířit mezi nimi povědomí o důležitosti pravidelného pohybu a zdravého životního stylu. K tomu vyzývá i motto akce –⁠ #BeActive.

Image

Zapojit se může každý

V České republice je národním koordinátorem akce Český olympijský výbor, který nabízí klubům a sportovním sdružením možnost zviditelnění jejich aktivit ve sdíleném kalendáři. Zároveň připomíná, že ve středu 18. srpna vylosuje 50 akcí, jejichž pořadatelé získají balíček předmětů využitelných např. jako odměny pro účastníky. Stejné balíčky čekají i na sportovní organizace, které se rozhodnou koncem září uspořádat nábory. Podmínkou pro zařazení do slosování je registrace v kalendáři a pořádání akce/náboru během Evropského týdne sportu. Více informací se dozvíte na webu Českého olympijského výboru.

Během Evropského týdne sportu budou také inspirativním jednotlivcům a projektům uděleny ceny #BeActive Awards, a to ve třech kategoriích: Education, Workplace a Local Hero.

Hlavními tématy sedmého ročníku budou radost, odolnost a mezigenerační komunikace. Slavnostní zahájení se chystá 23. září ve slovinském městě Bled.

Erasmus+ Sport

Řadu příležitostí v oblasti sportu nabízí program Erasmus+. O podporu svých mezinárodních projektů mohou žádat různé sportovní organizace, od větších federací až po místní kluby. Erasmus+ Sport patří mezi takzvané centralizované aktivity, což znamená, že jsou spravovány Evropskou výkonnou agenturou pro vzdělávání a kulturu. Informace a konzultace k těmto aktivitám poskytuje kancelář CZELO v Bruselu, která je součástí Domu zahraniční spolupráce.