Zúčastnili jsme se konference Focus on Ukraine v polském Gdaňsku

Aneta Sargeant ze Study in Czechia informovala na panelové diskusi účastníky konference o aktivitách DZS na podporu Ukrajiny.

Konference Focus on Ukraine pořádána polskou národní agenturou NAWA ve spolupráci s Gdaňskou univerzitou navázala na loňskou konferenci s názvem Solidarity with Ukraine. Students, scientists, institutions. Letos na události vystoupilo téměř 60 polských a zahraničních odborníků, kteří diskutovali o budoucnosti ukrajinského akademického a vědeckého světa. 

Úvodní projev generálního ředitele Polské národní agentury pro akademickou výměnu (NAWA), Dr. Dawid Kostecki. Zdroj: NAWA
Projev generálního ředitele Polské národní agentury pro akademickou výměnu (NAWA), Dr. Dawid Kostecki. Zdroj: NAWA 

Panelové diskuse s názvem Institutional and government support for Ukrainian refugees se kromě zástupců z Finska, Rakouska a Slovenska zúčastnila také Aneta Sargeant, která vede iniciativu Study in Czechia. Účastníkům konference přiblížila, jakým způsobem se k válce na Ukrajině postavila Česká republika a DZS, který navázal na aktivity MŠMT v pomoci ukrajinským občanům a kooperoval s Úřadem vlády a dalšími subjekty při vyváření konkrétních aktivit na podporu studentů, vědců, výzkumných a akademických pracovníků, kteří přicházejí z Ukrajiny do České republiky. 

DZS v rámci této podpory vytvořil novou sekci webu www.studyin.cz/ukraine, která zájemcům z Ukrajiny nabízí základní informace o vysokoškolské studium v ČR. Dále vytvořil stránku www.researchin.cz shromažďující nabídky pracovních pozic pro ukrajinské vědce, výzkumníky a akademické pracovníky. Vyhlásil také mimořádnou výzvu pro předkládání grantových žádostí pro vybrané akce v programech Erasmus+ a Evropský sbor solidarity a připravil sérii seminářů pro organizace poskytující pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. 

Pohled do hlavního sálu konference Focus on Ukraine. Zdroj: NAWA
Pohled do hlavního sálu konference Focus on Ukraine. Zdroj: NAWA 

Téma Ukrajiny je stále aktuální, a proto je potřeba o něm mluvit. Nutnost kontinuální podpory ze strany Evropy je zřejmá a z diskuse se zahraničními kolegy bylo patrné, že k tomu takto také přistupují – stejně jako my v ČR. Dotkli jsme se mimo jiné tématu spolupráce mezi akademickými subjekty na Ukrajině a v EU a evidentní byla snaha podpořit nejen jednotlivé studenty, ale i vysoké školy a instituce na Ukrajině. Byli jsme rádi za příležitost se takovéto diskuse účastnit a děkujeme NAWA za pozvání,“ shrnuje Aneta Sargeant.